inicijativni odbor

Nikola Ačanski

Rođen 1993. u Novom Sadu. Master studije filozofije završio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Zagrebu.
Bavi se pisanjem, prevođenjem i filozofskom praksom. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada za pisanje, među kojima su i nagrada za esejiste fondacije “Prof. dr Lazar Vrkatić”, kao i nagrada “Duško Trifunović“ za kratke priče mladih do 30 godina. Za svoj master rad iz oblasti filozofije duha „Ništavilo svesti“ dobio je nagradu “Dr Zoran Đinđić” koju dodeljuje Univerzitet u Novom Sadu za najbolji master rad u Srbiji iz filozofskih ili socioloških nauka.
Od 2020. godine angažovan je na portalu Politički pregled gde objavljuje autorske tekstove, analize i prevode iz političke filozofije, društva i kulture. Od maja 2022. do maja 2023. radio je kao nastavnik-pripravnik u gimnaziji “Svetozar Marković” u Novom Sadu na predmetima logika i filozofija.
Osnivač je i urednik veb-portala Psihopraxis.
Veruje u moć angažovane reči, solidarnost i jednakost.

Aleksandar Jovanović

Rođen je 1976. u Novom Sadu, diplomirao na katedri za sociologiju Univerziteta u Novom Sadu. Aktivan u politici od 1991. godine u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, gde je tokom vremena obavljao različite funkcije: od predsednika Omladine LSV, sekretara za međunardonu saradnju do potpredsednika stranke. Od 2000. do 2008. godine bio je odbornik, a 2008. do 2012. godine predsednik Skupštine Grada Novog Sada. Izabran je za zamenika sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice AP Vojvodine (2014), na čelu radne grupe za ispitivanje odlaska dece iz sistema školstva u APV. Poslanik je u Skupštini AP Vojvodine (2016) i član Predsedništva Zelene parlamentarne grupe APV iz redova opozicije.
Tokom Studentskog protesta 1996–1997. član Glavnog odbora studentskog protesta. Od 2010. do 2016. godine bio je predsednik Vazduhoplovnog saveza Vojvodine. Školske 2014/2015. godine radi kao nastavnik sociologije i ustava i prava građana u privatnoj srednjoj školi u Sremskim Karlovcima.
Rekreativno se bavi trčanjem i aktivni je učesnik Novosadskog maratona. Hobi mu je muzika i povremeno javno puštanje muzike (Egzit festival). Sa suprugom Jovanom ima kćerke Simonu i Petru.

Mr sc. Velimir Kovačević

Rođen 1960. godine u mestu Sarvaš, SO Osijek, Republika Hrvatska. Radio u policijskim upravama Zagreb i Novi Sad na poslovima suzbijanja kriminaliteta i na rukovodećim radnim mestima u zvanju policijskog savetnika.
Sad je saradnik u nastavi iz predmeta kriminalistika na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu i vlasnik preduzeća za procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja.
Oženjen, otac dvoje dece.

Milana Malenić

Rođena 1978. godine u Novom Sadu. Završila Karlovačku gimnaziju i diplomirala na Odseku za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta.
Volonterski pisala i lektorisala u biltenu Kreativnog centra „Mostovi“ u Petrovaradinu od 2000. do 2002, zatim do 2004. lektorisala List studenata Fakulteta tehničkih nauka „Mašinac“.
Od 2004. do 2009. godine profesionalno radi kao lektorka u „Građanskom listu“, od 2012. u JMU Radio-televizija Vojvodine.
Pleše argentinski tango, voli životinje i neguje levičarske ideje.

Dr Miloš Pankov

Rođen 1974. godine u Novom Sadu, po zanimanju je doktor lingvističkih nauka. Objavio je više naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, zajedno s knjigom „Diskurs ratnog izveštavanja“ na različite teme u okviru naučnih oblasti: politički i medijski diskurs, bibliotekarstvo, interkulturalnost, diskurs i rod.
Zaposlen u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, od 2013. kao rukovodilac odeljenja Informaciono-referalni centar sa čitaonicom.
U političkom životu stiče prva iskustva 1998. kao omladinski aktivista u borbi protiv režima Slobodana Miloševića. Za odbornika Skupštine Grada Novog Sada na listi „Zajedno za Vojvodinu“ izabran je 2008.
Oženjen je i otac dvoje dece.

Kolja Kočiš


Rođen 1982. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu „Sonja Marinković“ završio je u Novom Sadu. Gimnaziju opšteg smera „Laza Kostić“ upisuje 1997. i završava 2001. godine takođe u Novom Sadu.
Iste godine upisuje Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Odsek za fiziku, smer diplomirani fizičar. Godinu dana kasnije, posle odslušana dva semestra prebacuje se na Odsek za geografiju, smer diplomirani menadžer u lovnom turizmu, na kome je i diplomirao.
Trenutno završava master sudije na PMF-u iz oblasti geoinformatike i geoinformacionih sistema.
Od 2011. zaposlen u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad. Obavljao više poslova u različitim službama u preduzeću. Trenutno radi na mestu stručnog saradnika geoinformacionog sistema.
U toku dvadesetogodišnjeg društvenog i političkog angažmana osvedočio je svoju komunikativnost, sposobnost za individualni i timski rad, ekonomičnost i organizacionu sposobnost. Kasnije i u profesionalnom radu nastavlja da stiče iskustva pri radu u oblasti menadžmenta.
Otac dvoje dece.

Boris Vukelić


Rođen je i živi u Somboru. Po zanimanju je ekonomista. Radio je u „Somboledu“ d. o. o. Sombor kao referent prodaje na teritoriji Vojvodine (1995–2002). Od 2002. do danas zaposlen u „Suncu“ d. o. o. Sombor na poslovima referenta prodaje, planera i analitičara razvoja maloprodajnih objekata, samostalnog referenta usluga u logistici.
Otac je jednog deteta.