Zbog čega još nisu poznati rezultati izbora?

Akcija progresivne Vojvodine postavlja pitanje Republičkoj izbornoj komisiji kako je moguće da posle više od mesec dana nisu objavljeni svi rezultati glasanja na izborima koji su održani 3. aprila ove godine? Kako je moguće da i dalje postoje opštinske izborne komisije koje nisu saopštile rezultate sa svih biračkih mesta? Kako je moguće da se dosad nisu obratile javnosti da kažu u čemu je problem i kako ga prevazići?

Članovi Republičke izborne komisije treba da shvate kako je na njima velika odgovornost sprovođenja izbornih procesa, s obzirom na njihova ovlašćenja i njihov položaj. Ovakvim ponašanjem oni ne samo što ugrožavaju osnove demokratskog uređenja države nego ga i unazađuju. To može dovesti državu u stanje u kojem više neće ni tehnički biti moguće održavanje slobodnih izbora. Mnoge zemlje u našem okruženju u proteklom periodu takođe su održale izbore i već se nalaze u procesu formiranja vlada.

Događa li se to zbog toga što su određeni članovi Republičke izborne komisije pod pritiskom vladajućih stranaka koje su ih na to mesto postavile i zbog toga ne rade svoj posao profesionalno i nepristrasno? U tom slučaju oni moraju shvatiti da snose veliku odgovornost i da će proizvesti istorijsku štetu institucijama ove države i njenim građanima. Koristi li se odlaganje rezultata kao politička taktika nameštanja novih izbora kojima bi se udovoljilo sujeti glavnog problema ove države, Aleksandra Vučića? Je li ovo priprema za naknadno „ubacivanje“ još jednog poslanika s juga Srbije iz jedne manjinske liste ili nešto drugo?

Ako su navedene pretpostavke tačne, onda se potpuno gubi smisao izbora i dovodimo se u poziciju zemlje s konsolidovanim autoritarnim režimom, poput Belorusije, Azerbejdžana, Turkmenistana itd.

Tražimo hitno odgovore na ova pitanja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *