Zbog čega dvorac Fantast, jedan od najlepših u Vojvodini, propada?

Zbog čega dvorac Fantast, jedan od najlepših u Vojvodini, propada?

Neprijatno su nas iznenadile informacije da je dvorac Fantast kod Bečeja, koji je doskora bio jedan od najuređenijih i najposećenijih u Vojvodini, sad zapušten i ubrzano propada.

Dvorci Vojvodine predstavljaju veliko kulturno bogatstvo i civilizacijsko nasleđe koje treba negovati i čuvati kao javno dobro svih građana Vojvodine. Ukupno 15 dvoraca u Vojvodini zaštićeno je zakonom kao kulturno dobro od izuzetnog ili velikog značaja, ali pored toga oni danas izgledaju kao da su namerno ostavljeni da propadnu. Zadatak je Pokrajinskog sekretarijata za kulturu da analizira, informiše i izveštava o stanju kulturne baštine Vojvodine, koji on očigledno (kad je reč o dvorcima Vojvodine) potpuno ignoriše. Zbog čega se Pokrajinski sekretarijat za kulturu dosad nijednom nije ni oglasio u vezi s propadanjem dvoraca u Vojvodini, niti je učinio bilo šta kako bi ih promovisao kao važan deo vojvođanske turističke i kulturne ponude? Da li vlastima Srpske napredne stranke u Vojvodini toliko smeta civilizacijsko i kulturno nasleđe Vojvodine, koje ti dvorci simbolizuju?

Umesto što ćuti, sekretarijat bi trebalo da u saradnju s nadležnim institucijama zaštiti, utvrdi uslove za izradu programa konzervacije dvoraca u Vojvodini i hitno obezbedi sredstva za realizaciju radova kako bismo sačuvali naše dvorce od uništenja i istovremeno ih učinili atraktivnim za turističke posete i druge društveno korisne svrhe.

Pozivamo Pokrajinski sekretarijat za kulturu da prekine ćutanje, postupi u okviru svojih nadležnosti i oglasi se povodom propadanja dvorca Fantast, kao i da predoči javnosti da li uopšte ima bilo kakav plan koji će sprečiti da se najpoznatiji dvorac Vojvodine pretvori u ruševinu?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *