Zbog čega deca u Vojvodini ne zaslužuju novčanu  pomoć kao u Beogradu?

Zbog čega deca u Vojvodini ne zaslužuju novčanu  pomoć kao u Beogradu?

Gradonačelnik Beograda saopštio je nedavno da će sva deca u Beogradu biti nagrađena vaučerima u vrednosti od 6000 dinara na kraju 2022. godine. Mnogim porodicama ovakva pomoć je dobrodošla u situaciji kada troškovi života svakodnevno rastu. Pitamo se, međutim, zbog čega se ova mera primenjuje samo u glavnom gradu, u kome je ubedljivo najviši standard u zemlji?

Zar deca i roditelji u Vojvodini, u kojoj su prosečna primanja za 20.000 dinara niža nego u Beogradu, ne zaslužuju takvu vrstu pomoći? Pokrajinska vlada prema Zakonu o prenosu nadležnosti ima pravo da se stara o socijalnoj politici, te ovaj put nije reč o osporenim nadležnostima. Očigledno je da naprednjačku vlast u pokrajini to ne zanima i da slogan Za našu decu ne važi za decu Vojvodine. Umesto da koristi svoja ustavna ovlašćenja da radi na poboljšanju kvaliteta života svih građana Vojvodine, nekada bogate i uzorne regije u kojoj danas čak 38% seoskih domaćinstava živi u siromaštvu, pokrajinska vlast koristi svoje pozicije isključivo za preraspodelu moći među strukturama SNS. O tome govori i podatak da je budžet grada Beograda čak dvostruko veći od budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine, premda su u pitanju gotovo jednake teritorije po broju stanovnika.

Ovakva praksa je rezultat potpuno centralizovane države i autoritarnog režima koji svu moć koncentriše u glavnom gradu. Vojvodina se tretira kao okupirana teritorija i tako će biti sve dok ne dobije pravo da koristi sva ustavna ovlašćenja i ostvari pravo na sopstveni razvoj, a to su ciljevi kojima će se Akcija progresivne Vojvodine u bliskoj budućnosti intenzivno posvetiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *