Zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za urušavanje Banovine?

Zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za urušavanje Banovine?

„Šta ste Vi, gospodine Jokiću, i institucija na čijem ste čelu preduzeli da zaštitite građevine u okviru Kompleksa Banovine koje uživaju status spomenika kulture, a koji su – evidentno je i javnosti poznato, a nalazom gradske inspekcije potvrđeno – oštećeni tokom radova na izgradnji garaže u neposrednoj okolini zgrade Banovine.“ Ovo je, između ostalog, Akcija progresivne Vojvodine (APV) pitala u pismu upućenom danas Sinišu Jokića, direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada (ZZSP), institucije čija je osnovna misija i zadatak da brine o spomenicima kulture Novog Sada i da ih štiti.

APV smatra da su Zavod i njegov direktor dužni da javnosti – građanima Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije – daju jasne i što hitnije odgovore na sledeća pitanja:

  • Kako je moguće da se ZZSP kao nadležna ustanova saglasio s planom izgradnje podzemne garaže na prostoru zaštićene okoline spomenika kulture?
  • Da li su uopšte propisane i sprovedene mere zaštite spomenika kulture i ako jesu, na koji način je to urađeno i ko je odgovoran za nastalu štetu?
  • Koje su mere propisane od strane ZZSP za zaštitu spomenika kulture tokom gradnje garaže u Parku Banovina?
  • Je li ZZSP vršio nadzor nad sprovođenjem mera zaštite?
  • Zbog čega ZZSO nije naložio zaustavljanje radova kad je ustanovljeno oštećenje spomenika kulture, nego je dopustio da se radovi nastave?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *