Zaustavimo dalje propadanje javnog servisa Radio-televizije Vojvodine

Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine izjavio je danas da se Radio-televizija Vojvodine ne sme dalje urušavati, devastirati, uništavati. On je na protestu „Zaustvimo propadanje Radio-televizije Vojvodine“, koji je održan ispred zgrade ove televizije u Sutjeskoj ulici 1, gde se i dalje nalaze neke redakcije, naglasio da RTV ne treba da bude svedena na redakcije manjinskih jezika koje će reemitovati vesti propagandnog sadržaja s RTS-a.

 

– RTV treba da bude javni servis. Akcija prograsivne Vojvodine smatra da javni servis nije parazit, nije trošak, nego je kuća koja treba da pruža intelektualni i nematerijalni sadržaj oslobođen materijalne dobiti. Javni servis treba da pruža svim građanima sadržaj koji je kvalitetan i preko kojeg mogu da se kvalitetno informišu. Dužnost je svih nas koji smo odrasli uz ovu televiziju, koji smo imali kvalitetan program, koji smo gledali i dečje i umetničke emisije, kulturne i informativne programe, s izuzetno jakom dokumentarnom redakcijom, da je vratimo na svoje mesto. Ne želimo da je gasimo. Želimo da uputimo jasan signal svima onima koji su sad na vlasti i REM-u da mi od toga nećemo odustati i da RTV treba da vrati svoj sjaj koji je nekad imala – istakao je Jovanović.

On je rekao kako je prošlo pet godina otkako je na vlast u Vojvodini došla Srpska naredna stranka sa svojim satelitima. Među prvim stvarima koje su uradili jeste smena više od 20 urednika informativnih i drugih redakcija na Radio-televiziji Vojvodine.

 

– Gledanost je u roku od samo par meseci, prema podacima koje mi posedujemo, opala za neverovatnih 80%. Gledanost ove kuće prošlog februara bila je 0,42%, marta 0,34%, a aprila neverovatnih 0,3%. To je zabrinjavajuće i veoma tužna činjenica. Tu su i finansijski dugovi. Situacija nije bila dobra, ali sada se dugovi nagomilavaju. Procena je da dug Radio-televizije Vojvodine prevazilazi 1,7 milijardi dinara. Poređenja radi, samo u prvih devet meseci prošle godine taj dug je povećan za 70 miliona dinara – istakao je Jovanović.

 

On je naveo da je predsednik Pokrajinske vlade od 2016. godine Igor Mirović, koji je na početku svoja dva mandata, između ostalog, najavljivao pomoć javnom servisu.

 

– Ispunjeno je jedno obećanje – izgrađena je nova zgrada RTV-a na temeljima stare, na Mišeluku, na Kameničkom putu. Zgrada je prošle godine dobila upotrebnu dozvolu i počelo je useljenje. Uselile su se radijske redakcije i uprava. Zanimljivo je da su se oni iselili iz zgrade u Ignjata Pavlasa 1, iz jedine zgrade koja je bila u vlasništvu Radio-televizije Vojvodine – ukazao je predstavnik Akcije prograsivne Vojvodine.

 

Jovanović je napomenuo i da zgrada ispred koje je održan protest, a u kojoj su i dalje televizijske redakcije, privremeni objekat za koji mesečni zakup iznosi 19.000 evra.

 

– Zašto i ostatak redakcija nije preseljen na Mišeluk? Jer nije urađena vrlo važna stvar za koju očigledno niko nije bio zainteresovan. Nova zgrada nije tehnički opremljena! U novoj zgradi nemamo opremljeni studio, nemamo desk, montažu, ne postoji nikakva oprema kako bi televizija najzad mogla iz ovih loših, neadekvatnih usova da se preseli i da počne da radi na Mišeluku. Ne znamo da li će u budžetu Pokrajine za narednu godinu biti predviđeno nekih četiri-pet miliona evra, koliko su procene, da se ta zgrada opremi i stavi u funkciju – naveo je on.

 

Rekao je i da Radio-televizija Vojvodine skoro devet meseci nije imala Upravni odbor, koji je tek nedavno formiran. Osim toga generalnom direktoru je istekao mandat u avgustu ove godine, a novi i dalje nije izabran.

– Ova kuća nema svog upravitelja, nema svog domaćina, i dalje funkcioniše u nekom polu v. d. stanju. Rezultat toga je da je jedna medijska kuća, koja je bila simbol jednog kvalitetnog programa, koja je bila medijski pokrovitelj, inicijator medijskih, kulturnih, umetničkih događanja, edukativnih i dokumentarnih u drugoj polovini 20. veka i bila stvaralac kulturne baštine Vojvodine, sad blaga senka onoga što bi trebalo da bude. Radio-televizija Vojvodine je druga medijska kuća u zemlji i dalje, a s gledanošću koju ima ne zauzima ni položaj male lokalne televizije – upozorio je Aleksandar Jovanović.

 

Predsedavajući Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović podržao je Akciju prograsivne Vojvodine u borbi za javni servis RTV, koji, kako je rekao, treba da omogući svim građanima dobro informisanje i kvalitetan sadržaj

 

– Zalažemo se za to da svako treba da radi svoj posao u skladu sa zakonom. Oni koji čuvaju ovo društvo, koji ga brane zapravo su slobodni i nezavisni novinari koji to moraju i treba da rade na najbolji mogući način i u RTV Vojvodini. Javni servisi, naročito u medijskom prostoru, moraju biti slobodni i na njih niko da ne utiče – naveo je Zelenović.

Istakao je da je u toku izrada dokumenta koji će propisati i staviti na najviši mogući pravni nivo sva prava iz oblasti životne sredine i javne resurse. On je istakao kako je naše pravo da imamo kvalitetnu pijaću vodu jednako važno kao i naše pravo na dobro informisanje.

 

Zelenović je rekao i da će projekat Rio Tinto, ako bude usvojen, pogoditi i stanovnike Vojvodine jer će bez pijaće vode ostati ne samo Zapadna Srbija, nego i Vojvodina.

 

– Vi sad u ovom trenutku trošite poslednje resurse pijaće vode koje imate na raspolaganju. Za dve ili tri godine ostaćete bez vode. Ispod Jadra i Mačve, praktično u komšiluku, nalazi se najveće podžemno jezero pijaće vode. Ako se desi taj projekat (Rio Tinto), ni vi ni mi nećemo imati pijaću vodu. Neće imati niko. A te vode ima 4,1 tonu u sekundi. Novi Sad troši oko 400 litara u sekundi svakoga dana. Znači, ima dovoljno vode za deset gradova kao što je Novi Sad. Znači, ima pijaće vode za celu Vojvodinu. Ima je svakog dana, cele godine. O tome treba da pričamo – upozorio je Zelenović.

One comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *