Zašto na referendumu o ustavnim promenama zaokružiti NE

Zašto na referendumu o ustavnim promenama zaokružiti NE

Povodom referenduma na kojem će se građani i građanke Srbije izjašnjavati o promeni Ustava u vezi s pitanjima nezavisnog pravosuđa Akcija progresivne Vojvodine smatra da predložene izmene neće dovesti do nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva i da ponuđena rešenja i dalje omogućavaju posredni pritisak vlasti na pravosuđe tako da će sudije i tužioci koji nisu po volji vlasti i dalje trpeti disciplinske posledice ili zastoj u karijeri.

Ustavna garancija nezavisnosti pravosuđa u kojem sudije mogu da sude bez političkog pritiska, a javni tužioci da podižu optužnice i za slučajeve na koje je vlast osetljiva (kao što je korupcija), ne može se sprovesti bez institucionalne promene u pravosuđu. To podrazumeva da u našoj zemlji konačno treba da zaživi tužilačka istraga propisana Zakonikom o krivičnom postupku.

Akcija progresivne Vojvodine stoga poziva sve građane i građanke da izađu na referendum 16. januara 2022. godine i da na postavljeno referendumsko pitanje zaokruže odgovor NE.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *