Zaštićeno gradsko jezgro Novog Sada propada zbog nebrige lokalne vlasti

Zaštićeno gradsko jezgro Novog Sada propada zbog nebrige lokalne vlasti

Dve ulice u centru Novog Sada, Zmaj Jovina i Dunavska, zaštićene su zakonom kao deo starog gradskog jezgra. Kao što građani svaki dan mogu videti, posle 12-godišnje vladavine SNS-a u Novom Sadu zgrade u tim ulicama nalaze se u veoma lošem stanju. Na fasadama su se pojavile velike pukotine, neke od njih predstavljaju opasnost za bezbedno kretanje i boravak ljudi, ograđene su uz natpis: „Opasnost zbog rušenja fasade“. Među njima je i najstarija zgrada u Novom Sadu, Kod belog lava, u Zmaj Jovinoj ulici 28. Pored nje svakodnevno zastaju stotine stranih i domaćih turista koji uz priče o istoriji i razvoju Novog Sada u prošlosti mogu u isto vreme, gledajući ih, da se uvere u razmere bahatosti i nebrige sadašnje vlasti.

Svaka savesna lokalna vlast to ne bi dozvolila i pod hitno bi izradila plan sanacije starog gradskog jezgra, a takođe ispitala usled čega su se oštećenja pojavila. Odgovor na to pitanje nije teško dobiti ako znamo da su ove zgrade obnovljene poslednji put još pre 20 godina i dok gledamo kako do devet sati ujutro pored njih svakodnevno tutnje kamioni, a već godinu dana neprekidno rade teške mašine na izgradnji dve podzemne garaže u neposrednom blizini (zbog čega je već ozbiljno oštećen jedan spomenik kulture – zgrada Banovine).

APV zahteva da se hitno sanira i obnovi zakonom zaštićeno gradsko jezgro, kao i sva nepokretna dobra u njegovoj blizini i prekine sa svim aktivnostima koje ga ugrožavaju. Gradska vlast, međutim, umesto da rešava temeljne probleme postojećeg gradskog jezgra, brzopleto, bez dovoljno pripreme, kreće s njegovim proširenjem kroz radove u nekoliko ulica Almaškog kraja. I kad se i prihvate nekog posla, po pravilu ga urade pogrešno i nakaradno.

Odnos prema kulturi jedan je od najočiglednijih primera neodgovornog, nemarnog i rušilačkog ponašanja aktuelne novosadske lokalne vlasti. Nasuprot tome, jedan od prioriteta nove demokratske lokalne vlasti u kojoj će učestvovati Akcija progresivne Vojvodine biće: drugačiji odnos prema kulturnom nasleđu, zaštita i promocija novosadske kulturne baštine, kulturne istorije na koju smo ponosni, zajedno s razvojem savremenog umetničkog stvaralaštva. APV će u okviru nove lokalne vlasti insistirati da se što hitnije obnovi staro gradsko jezgro i svi spomenici kulture oštećeni tokom vladavine SNS-a.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *