Zahtevamo od Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine da detaljno izlože stanje republičkih i pokrajinskih robnih rezervi

Zahtevamo od Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine da detaljno izlože stanje republičkih i pokrajinskih robnih rezervi

Ratni pohod Vojske Ruske Federacije na Ukrajinu izazvao je u kratkom roku krizu globalnih razmera koja je dovela do poskupljenja energenata, a dalja eskalacija tek predstoji. S obzirom na to da su Rusija i Ukrajina među najvećim svetskim proizvođačima žitarica i industrijskog bilja, sasvim je izvesna nestašica i poskupljenje osnovnih životnih namirnica ako ratna zbivanja ne budu zaustavljena narednih meseci.

Akcija progresivne Vojvodine zbog toga traži da Vlada Republike Srbije detaljno izloži stanje republičkih robnih rezervi kako bi građani imali uvid u to šta u ovom domenu država zaista preduzima da bi osigurala snabdevanje i spremnije dočekala najavljene događaje. Takođe zahtevamo od Vlade AP Vojvodine da prikaže stanje pokrajinskih robnih rezervi koje su u nadležnosti Direkcije za robne rezerve AP Vojvodine i na taj način informiše Vojvođane o tome kako se u praksi ostvaruju nadležnosti AP Vojvodine, ili je i u ovom slučaju reč o autonomiji koja postoji samo na papiru.

Šta se zaista krije iza reči predsednika države da smo kupili „mnogo pirinča“ i „obezbedili ulje“? Je li u pitanju samo medijski performans koji ima za cilj da sakrije činjenicu da se resursi ove države nemilice troše? Ozbiljne države već prilagođavaju svoju ekonomsku politiku i nakon uvedenih sankcija ruskim kompanijama traže alternativne izvore snabdevanja. Umesto konstatacije da nas čekaju teška vremena, Vlada Srbije i sve kredibilne političke stranke koje pretenduju da u skorije vreme vrše vlast moraju što pre izložiti plan kako će se Srbija prilagoditi novim okolnostima da se ne bismo opet ostali zatečeni i našli se na margini Evrope.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *