Zahtevamo hitnu sanaciju kanala Vrbas–Bezdan, najzagađenijeg vodotoka u Evropi

Zahtevamo hitnu sanaciju kanala Vrbas–

–Bezdan, najzagađenijeg vodotoka u Evropi

Akcija progresivne Vojvodine i srodne organizacije iz Kule i Sombora održaće u subotu, 27. novembra 2021. godine, u 12 sati protestnu akciju na prevodnici Vrbas kako bi skrenula pažnju na to da se u tom gradu i njegovoj okolini nalazi deo kanalskog sistem Dunav–Tisa–Dunav koji se smatra najzagađenijim vodotokom Evrope. Na deonici dužine šest kilometara, između prevodnice pre ulaska u grad i tzv. Triangla, gde se spajaju Veliki i Mali bački kanal, kvalitet vode je takoreći van kategorije – prevazilazi sve norme za ocenu kvaliteta voda. Na tom prostoru potrebno je sanirati i oko 600.000 kubnih metara visoko toksičnog mulja, za čije je odlaganje ili obradu neophodan poseban tretman.

Razlog za to su otpadne vode naseljenih mesta Sivac, Crvenka, Kula i zapadne industrijske zone Vrbas. One se izlivaju u kanale koji imaju poprečnu trasu, a potom u kanal Vrbas–Bezdan. Rešavanje problematike Velikog bačkog kanala nije moguće bez prethodnog prečišćavanja sanitarnih i otpadnih voda industrija i farmi, da bi se nakon toga pristupilo saniranju ugrožene kanalske mreže.

Nebrigom republičkih i pokrajinskih vlasti predvođenih Srpskom naprednom strankom zanemaruje se ova ekološka tempirana bomba u srcu Vojvodine, a građani Vrbasa zbog toga već decenijama žive na prostoru koji je pretnja po zdravlje i boravak ljudi. Vlast koja se svakodnevno hvali „novim uspesima“, „investicijama“ i budžetskim viškovima nije se udostojila da za proteklih deset godina makar započne da rešava taj problem, iako je projekat sanacije urađen, a deo sredstava obezbeđen iz fondova Evropske unije. Regionalni prečistač postoji, ali su lokalne vlasti svojom katastrofalnom kadrovskom politikom dovele do toga da on već dugo nije u funkciji.

U Vojvodini se već decenijama ne rešava problem zagađenih vodotoka i nedostatka pijaće vode. Umesto toga najavljuju se nove investicije, poput Linglonga i Rio Tinta, koje sa sobom donose prljave tehnologije i postaju izvor novog zagađenja vazduha, zemljišta i dragocenih izvora pitke vode.

Srbiji i Vojvodini potrebne su investicije u novu, čistu tehnologiju, koje će poboljšati kvalitet životne sredine, unaprediti infrastrukturu, sačuvati javna dobra i učiniti ih dostupnim svima.

Predstojeći parlamentarni izbori prilika su da se konačno izborimo za vladu koja će to moći da obezbedi.

U subotu će se tim povodom javnosti obratiti Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine i Rade Obradović iz Kritične mase Kula.

One comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *