Zahtevamo hitnu istragu i kažnjavanje autora grafita kojima se poziva na ubistvo Slovaka

Zahtevamo hitnu istragu i kažnjavanje autora grafita kojima se poziva na ubistvo Slovaka

Juče ujutru je u Kisaču pored Novog Sada ponovo osvanuo grafit kojim se poziva na ubistvo Slovaka, koji većinski naseljavaju to mesto. Najoštrije osuđujemo ovaj bezumni čin i zgroženi smo činjenicom da nakon prvog pojavljivanja grafita, 2. marta ove godine, nije bilo adekvatne reakcije organa bezbednosti. Očigledno je da su se organizovane fašističke grupe koje deluju u Novom Sadu i okolini toliko osilile da bez ikakvog oklevanja neometano nastavljaju da šire strah među građanima, ovaj put pripadnicima slovačke nacionalne zajednice.

Akcija progresivne Vojvodine je nekoliko puta upozoravala, a poslednji put nakon fizičkog napada fašista na vlasnika lokala „Crni ovan“ u Novom Sadu, da nije reč o izolovanim i usamljenim incidentima, već o sistematskom podsticanju nasilja prema različitim manjinskim zajednicama koje vrše paravojne organizacije pod okriljem vladajućeg režima. Zato je neophodno da se, izuzev konkretnih počinilaca, i u ovom slučaju izvrši temeljna istraga i pokrene krivična prijava protiv nalogodavaca i organizatora ovakvih izliva mržnje i poziva na ubistvo.

Građani Novog Sada i Vojvodine će, kao mnogo puta dosad, zaštititi komšije i sugrađane i neće dozvoliti da grupica instruisanih kriminalaca nastavi da seje strah i remeti međunacionalne odnose u Vojvodini.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *