Zahtevamo hitno pokretanje istrage protiv oficira MUP-a zbog zlostavljanja učesnice jučerašnjeg protesta u Beogradu

Zahtevamo hitno pokretanje istrage protiv oficira MUP-a zbog zlostavljanja učesnice jučerašnjeg protesta u Beogradu

 

Akcija progresivne Vojvodine, povodom video-snimka koji kruži društvenim mrežama i koji je prikazan na nekoliko televizijskih programa, a na kom se vidi da po činu viši oficir policije tokom obezbeđenja javnog skupa u Novom Beogradu 27. novembra 2021. godine nečovečno postupa prema ženi – baca je preko branika na margini puta, zahteva sledeće:
1. Da nadležno javno tužilaštvo odmah dostavi zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u Republike Srbije i da pokrene istragu protiv oficira sa snimka zbog učinjenog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje iz člana 137. stav 1. i 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije.
2. Da MUP RS odmah udalji iz službe vinovnika ovog događaja i protiv njega sprovede disciplinski postupak jer u ovom slučaju nema govora čak ni o prekoračenju ovlašćenja, pošto viši oficir policije – implicitno starešina, prema oštećenoj nije preduzeo nijedno zakonsko ovlašćenje (legitimisanje i privođenje ako je bilo zakonskog osnova) – već je kao huligan nečovečno postupao, zlostavljao i ponižavao ženu, na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo.
U MUP-u RS je veliki broj policijskih službenika koji vrše svoju dužnost u skladu s Kodeksom policijske etike i stoga je nedopustivo da ovakvi ljudi uopšte rade u policiji, a kamoli da nose visoke činove i zauzimaju visoke položaje.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *