Zahtev da se Vladimiru Vladimiroviču Putinu oduzme status počasnog građanina Novog Sada

Zahtev da se Vladimiru Vladimiroviču Putinu oduzme status počasnog građanina Novog Sada

Titula počasnog građanina Novog Sada Vladimiru Putinu izglasana je na sednici Skupštine Grada Novog Sada održanoj 25. januara 2008. godine. Kao obrazloženje navodi se, pored ostalog, da „Grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, koji je svojim zalaganjem i konkretnim delovanjem u svojstvu predsednika, kao i kroz stavove državnih organa, dao ogroman doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, što je na međunarodnom planu umnogome osnažilo poziciju Srbije u periodu političke i diplomatske borbe za očuvanje celovitosti Republike.“ Napadom na nezavisnu državu, ulaskom u rat, anektiranjem velikog dela Ukrajine, stvaranjem miliona izbeglica usled ratnih dejstava koje je izazvao, tadašnji i sadašnji Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin na najgrublji način pogazio je osnovna načela Povelje Ujedinjenih nacija o nepovredivosti državnih granica.

U obrazloženju se takođe navodi da ovom odlukom Skupština Grada „…iskazuju zahvalnost predsedniku Ruske Federacije i ruskom narodu za nesebičnu podršku i aktivnu ulogu u najtežim vremenima za Republiku Srbiju“. Upravo su posledice napada na Ukrajinu nanele veliku štetu stanovnicima Novoga Sada, ali i cele države i čitave Evrope i dovele do nezapamćene krize u periodu nakon Drugog svetskog rata. Nepromišljeni i neodgovorni postupci Vladimira Vladimiroviča Putina najviše pogađaju ukrajinski, ali i ruski narod, koji je osramoćen, ponižen i doveden u međunarodnu izolaciju.

Zbog toga on više ne zaslužuje da bude počasni građanin grada koji je izrastao na idealima mira i slobode. Podsećamo da je status počasnog građanina Novog Sada Putinu dodeljen u periodu kada je od 2004. do 2008. godine u Novom Sadu na vlasti bila Srpska radikalna stranka. Kako sadašnju lokalnu čine njeni politički naslednici, bilo bi ispravno i korektno da na ovaj način oni u praksi pokažu kako su privrženi normama međunarodnog prava i dosledni na putu evropskih integracija.

Ovim putem pozivamo nevladine organizacije, političke stranke i pokrete koji deluju u Novom Sadu i Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i samosvesne pojedince da podrže našu inicijativu.

Zahtev je upućen predsednici Skupštine Grada Novog Sada Jeleni Marinković Radomirović i odbornicima Skupštine Grada Novog Sada.

One comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *