Vojvođani će se izboriti za svoja radnička prava – dosta je bilo izgovora!

Vojvođani će se izboriti za svoja radnička prava – dosta je bilo izgovora!

 

Prvi maj 2022. godine u Srbiji dočekujemo u vreme kad su radnička prava i kvalitet života ljudi ponovo zapostavljene teme, u senci nove političke krize u svetu. Rat u Ukrajini donosi najave o novim poskupljenjima energenata i osnovnih životnih namirnica.

Preti se novom krizom u trenutku kad se Srbija već nalazi na dnu Evrope prema iznosu minimalne zarade i nejednakosti prihoda jer preko 80% zaposlenih zarađuje platu nižu od prosečne. Minimalna zarada ne doseže iznos redukovane potrošačke korpe. Uslovi rada su ponižavajući, a iz godine u godinu raste broj radnika zaposlenih na određeno vreme i na drugim nestandardnim poslovima, koji doseže gotovo 50% ukupno zaposlenih. Državna vrhuška s Aleksandrom Vučićem na čelu koja je za to odgovorna samo bespomoćno posmatra šta se oko nas dešava i ne čini ništa da zaštiti standard građana merama koje bi omogućile pravičniju distribuciju prihoda, humanije uslove rada i podsticaj industrijskih grana koje mogu doneti komparativnu prednost.

U Vojvodini, koja je nekad bila među najbogatijim regijama u Jugoslaviji, u većini opština zarade su takođe ispod državnog proseka, a uslovi života su sve gori. Pozivamo građane Vojvodine da ne dopustimo da nas zavaraju novim izgovorima jer će oni biti samo povod za novu pljačku Vojvodine, kao mnogo puta dosad.

Vreme je da ustanemo i izborimo se za naša radnička prava, pristojan život i povratak imovine koja nam je opljačkana.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *