Problemi u vodosnabdevanju Novog Sada rezultat su investitorskog haosa, a ne hakerskih napada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je, oglašavajući se povodom problema u vodosnabdevanju Novog Sada, za nerad gradskih službi pronašao opravdanje koje deluje dopadljivo, ali je sa stanovišta struke besmisleno. Hakerski napadi na „Vodovod“ i havarije na crpnim stanicama kanalizacije nemaju apsolutno nikakve veze s vodosnabdevanjem u gradu. Razloge zbog kojih tehnički sistem vodovoda radi na ivici pucanja naveli smo u saopštenju u utorak, 21. juna, i ovom prilikom ga ponavljamo u celosti.

Akcija progresivne Vojvodine kao ekološki svesna organizacija pridružuje se apelu da se pijaća voda racionalnije troši. Nažalost, svesni smo da apeli neće doneti rezultat.

Godinama smo svedoci da se investicije u vodovod i kanalizaciju realizuju u cilju praćenja investitorskog haosa u gradu, a ne planske izgradnje i dugoročnog promišljanja u kom smeru grad treba da se razvija. Uprava za komunalne delatnosti, Gradska inspekcija, Gradsko veće poodavno su servisi raznoraznih investitorskih družina.

S druge strane, JKP „Vodovod i kanalizacija“ kao pružalac usluga beleži svake godine sve veće gubitke na mreži. Ti gubici su sada dostigli 35%, dok se istovremeno bunari ne obnavljaju potrebnom brzinom.
Zbog svega navedenog Akcija progresivne Vojvodine kao hitne mere u cilju stabilizacije vodosnabdevanja predlaže sledeće:

  • Hitnu koordiniranu akciju nadležnih inspekcijskih službi i stručnih službi JKP „Vodovod i kanalizacija“ radi otkrivanja nelegalnih priključaka, kao i čitavih mreža. Upravo takva akcija sprečila bi da postoje građani prvog i drugog reda, oni koji kradu vodu i oni koji je plaćaju.
    Napominjemo da svi mi na kraju plaćamo tu krađu.
  • Da se uvede znatno viša cena kubika vode za neracionalne potrošače: punjenje bazena, zalivanje bašta, auto-perionice i slično.
    Voda koju svi koristimo jeste voda za piće, a ne za slične privredne aktivnosti.
  • Da se obezbede finansijska sredstva za revitalizaciju izvorišta Štrand.
    Napominjemo da je to izvorište van funkcije više od decenije usled sistematskog zagađenja bunara.
  • Da se donesu strategija i planski akti o zaštiti izvorišta od daljeg zagađenja, kao i o dugoročnom razvoju sistema vodovoda i kanalizacije u Novom Sadu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *