Vlast odgovorna za današnju sramotnu sliku Novog Sada išaranog Putinovim ratnim simbolima

Novi Sad, Evropska prestonica kulture i domaćin jednog od najpopularnijih evropskih festivala, doživeo je danas veliku sramotu, kada je osvanuo išaran i unakažen simbolima Putinovog krvavog rata i okupacije Ukrajine. Počinioci ovog nedela namerno su za svoj “perfomans” izabrali dan pred početak festivala Exit, kada veliki broj mladih iz različitih evropskih država dolazi u naš grad, kako bi zajedno uživali u muzici i festivalskoj atmosferi.

Akcija progresivne Vojvodine osuđuje ovaj sraman čin i zahteva da se grafiti mržnje odmah uklone, a počinioci smesta pronađu i sankcionišu. Ali pored toga, iznova upozoravamo da ovo nije usamljen niti izolovan slučaj, jer je isticanje ovih simbola u Srbiji već duže vreme normalizovano i promovisano iz vrha vlasti. Na skupovima  na kojima učestvuju funkcioneri vladajućih stranaka redovno se pojavljuju lica sa majicama, zastavama i drugim amblemima na kojima je ispisano veliko slovo Z, ili zastave tzv. Donjecke i Luganske republike. Poslednji takav slučaj desio se 29. juna tokom otkrivanja biste Petra Velikog u Sremskim Karlovcima, u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i pokrajinskog premijera Igora Mirovića, o čemu je Akcija progresivne Vojvodine već obavestila javnost. U Nišu, tokom ceremonije obeležavanja Dana oslobođenja, 9. maja, okupljeni su nosili zastave Srbije preko kojih je bilo ispisano slovo Z, a da niko od prisutnih visokih gradskih funkcionera na to nije reagovao, na bilo koji način osudio isticanje ovih simbola, skrnavljenje nacionalne zastave i pozvao da se to ne čini. Zato nas, na žalost i ne čudi ovo što se dogodilo u Novom Sadu. Današnja slika grada nije nikakav incident, niti delo grupe ekstremista, veće odraz stvarnog stava vladajuće oligarhije prema evropskoj perspektivi Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Prekrečavanje grafita i brisanje ovih simbola neće imati nikakvog efekta dok takvo delo ne bude sankcionisano kao širenje govora mržnje, dok se od toga ne distanciraju vladajuće stranke i njeni funcioneri, a obeležja ne budu zabranjena za isticanje na javnim skupovima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *