Utvrditi da li je prekršen Zakon o privatnom obezbeđenju

Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova da utvrdi je li prekršen Zakon o privatnom obezbeđenju (član 5, član 19, član 20, član 27 i član 70) tokom demonstracija održanih u Novom Sadu ispred Skupštine Vojvodine 21. jula, prilikom intervencije organa reda kad je lakše i teže povređeno nekoliko građana.

Zahtevamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije hitno odgovori na sledeća pitanja:

1. Zašto Policijska uprava Novi Sad nije obezbeđivala javni skup i objekte Autonomne Pokrajine Vojvodine (APV) u Novom Sadu, već je obe vrste poslova iz svoje nadležnosti prepustila privatnom obezbeđenju, koje prema Zakonu o privatnom obezbeđenju ne može vršiti poslove zaštite lica i imovine koji su u isključivoj nadležnosti državnih organa (u ovom slučaju PU Novi Sad) i zašto je privatno obezbeđenje u tom slučaju primenjivalo operativno-tehnička sredstva (kao što je ograda) i metode koje policija primenjuje na osnovu posebnih propisa za obezbeđenje tih objekata?

 

2. Da li je PU Novi Sad u okviru svoje nadležnosti pre nego što je započela obezbeđenje skupa izvršila kontrolu i utvrdila: da li između naručioca obezbeđenja i firme „Intersek tim“ postoji pisani ugovor o pružanju usluge privatnog obezbeđenja objekata APV, s obzirom na to da APV ima svoje interno obezbeđenje?

 

3. Da li za to dodatno angažovanje službenika obezbeđenja „Intersek tima“ u samozaštitnoj službi obezbeđenja APV postoji Akt o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, da li je na osnovu tog akta napisan Plan obezbeđenja s tačno navedenim zadacima i ovlašćenjima službenika obezbeđenja i da li su svi angažovani službenici obezbeđenja „Intersek tima“ imali službene legitimacije?

 

4. Zašto je dozvoljeno da lica koja su postupala kao fizičko obezbeđenje firme „Intersek tim“ obavljaju te poslove bez propisane uniforme i oznaka firme i bez napisa na leđima službenika obezbeđenja „Obezbeđenje“ odnosno „Security“ i da li su zbog toga protiv odgovornih podnesene prekršajne prijave u smislu Zakona o privatnom obezbeđenju?

 

5. Zašto su prisutni policijski službenici dozvolili da službenici obezbeđenja postupaju nesrazmerno zakonitom cilju, jer je bilo vidljivo da je njihova upotreba fizičke snage izvršena na način kojim se vređa dostojanstvo, ugled, čast ili drugo zagarantovano ljudsko pravo, i da su naočigled policije građani bili izloženi mučenju, nečovečnom i ponižavajućem postupanju od strane službenika privatnog obezbeđenja?

 

 

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *