Foto: zelenilo.com

Uništenje Futoškog parka najnovija faza divljačke urbanizacije Novog Sada

Uništenje Futoškog parka najnovija faza divljačke urbanizacije Novog Sada

Lokalne vlasti Novog Sada pod komandom Srpske napredne stranke pokazale su više puta dosad da ne prezaju ni od čega u nameri da svoj projekat divljačke urbanizacije sprovedu do kraja, po cenu da unište sva kulturna i prirodna dobra na teritoriji Novog Sada.

Naredna meta režimskih investitora jedna je od retkih oaza prirode u našem gradu – Futoški park! Gradonačelnik Milan Đurić nedavno je pompezno, kao veliku gradsku investiciju najavio dogradnju i proširivanje kapaciteta postojećeg Hotela „Park“ i tim povodom predstavio maketu na kojoj se jasno vidi da je planirana izgradnja novog kompleksa hotelske zgrade, i to na zelenoj površini Futoškog parka, koji je proglašen za prirodno dobro 3. kategorije, zaštićeno zakonom, kao i posebnom gradskom Odlukom o zaštiti Futoškog parka. U toj Odluci je precizirano da je čitava katastarska parcela na kojoj se nalazi hotel u zoni zaštite na kojoj je izričito zabranjena promena namene površina i preduzimanje bilo kakvih radova koji bi mogli narušiti koncepciju i stil parka, ugroziti autohtoni biljni fond, vrtnoarhitektonske elemente i faunu parka. Podsećamo građane da je i Detaljnim planom regulacije Futoškog parka zabranjena bilo kakva izgradnja novih objekata na prostoru Hotela „Park“ i njegovoj okolini.

Foto: 021
Foto: 021

Pitamo gradonačelnika: Zar se Vaša vizija razvoja grada sastoji u tome da se kršenjem zakona i gradskih odluka uništi ono malo zelenila, biljnog i životinjskog sveta koji u njemu postoji? Je li to način da se podstiče privreda, hotelijerstvo i turizam u Novom Sadu i je li cena toga uništavanje celokupnog nasleđa Novog Sada? Slažemo se da je Novom Sadu potrebno još ugostiteljskih objekata, ali od sveg raspoloživog prostora zar baš usred jednog od samo tri gradska parka koji postoje? Ako niste znali, ima još mnogo slobodnog prostora u Novom Sadu. Vi kao pravnik trebalo bi da znate šta znači kršenje zakona i propisa, ako uopšte Vi odlučujete o tome.

Pozivamo Novosađane i političke organizacije i udruženja da stanu u odbranu svog grada, svojih parkova, svog životnog prostora.

2 Comments

  1. Sve novosadske glavonje i guzonje su Novosađani od rođenja
    Od gradonačelnika, zamenika i svih pomoćnika gradonačelnika
    Sramota šta rade svom gradu

  2. Slažemo se sa tim da je Novom Sadu potrebna Prava Jodna BANJA, sa lekovitom vodom, jer najveća sramota za prestolnicu Vojvodine, da od sveg raspoloživog prostora nije izgradio ili bar obnovio , renovirao tu veoma važnu Banjsku prostoriju za građane ciše od pola veka. Grad Novi Sad sa preko tristahiljada stanovnika vapi za BANJOM!!! A ne za hotelima, jer se zna da u svaku investiciju u gradu najmanje sedmoro njih se ugrade. Stanovnici vape za lekovitom pijaćom vodom, koju su svi nosili kući i pili. Vodovodna voda više nije , kao što je ranije bila. Da nam je znati, koliko je novca koštala bušotina banjske vode pre nekih sto godina, a, koja je iz nepoznatih razloga, već dugo zatvorena, a koja se može lako ponovo otvoriti. Ne? Naravno, ako ima političke volje za to. Da, molimo, da se taj bunar osposobi i otvori za građane. Da nam je znati, iz kojih razloga pacijenti Jodne banje lome noge u dvorištu rehabilitacionog centra, jer grad se nije udostoljio više od pola veka da popravi prilaz, ni trotoar u dvorištu sve do objekta? Svaki dan ulazi u banju i sapliće se najmanje petsto bolesnika. Očigledno da je sve to bilo namerno ne- urađeno. A celo dvorište i propalu Banju sa bazenima bi trebao Zavod za zaštitu Spomenika da pregleda. Ne ? Narod vapi za korisnim objektima, a ne za skupim hotelima u centru grada. Da nam je znati koji prepametni ljudi s brda kroje nam zgrade, bulevare, zaklanjajući nam sunce crnim, visokim zgradama na uglovima ulica u centru i na svakom uglu u gradu? Zar baš usred jednog od samo tri gradska parka koji postoje u ovom velikom gradu da naprave svoje novo gnezdo? Ne dajte Novi Sad!. Ne dajte parkove! Nismo mi za takve političare glasali, koji sve ruše, pa grade po svojoj volji i po svaku cenu. To je sve opet u cilju pranja novca ?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *