Umesto da hitno sanira posledice oluje, SNS vlast hitno usvaja planove za „Novi Sad na vodi”

Umesto da hitno sanira posledice oluje, SNS vlast hitno usvaja planove za „Novi Sad na vodi”

Najoštrije osuđujemo nameru lokalne vlasti Srpske napredne stranke u Novom Sadu da na hitnoj sednici izglasa Odluku o izradi Plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu. Time se daje zeleno svetlo za „Novi Sad na vodi”, odnosno izgradnju solitera na mestu nekadašnjeg brodogradilišta i uništenje preostalog zelenila na Šodrošu i Ribarcu.

Sada se jasno vidi interes Srpske napredne stranke i čemu će poslužiti prošlonedeljno ukidanje takse za konverziju prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine kroz izmene Zakona o planiranju i izgradnji. Ukidanje ove takse predstavlja potencijalni gubitak od više stotina miliona evra u budžetu Grada Novog Sada.

Sadašnja Skupština Grada Novog Sada, izabrana na lokalnim izborima 2020. godine, na kojima je učestvovalo manje od 50% građana, apsolutno nema legitimitet da devet meseci pre lokalnih izbora donosi tako važne odluke za Novi Sad. Dok mnogi građani još uvek trpe posledice teškog nevremena, koje je pre deset dana pogodilo Novi Sad, lokalna vlast razmišlja samo o tome kako da, izmenom regulacionih planova, napuni džepove svojih investitora, bez obzira na ogromnu štetu koju će ova odluka imati po životnu sredinu i budžet Novog Sada.

Naše organizacije – Akcija progresivne Vojvodine, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret – garantuju građanima Novog Sada da će, odmah nakon lokalnih ozbora, nova demokratska vlast pristupiti izradi novog Generalnog urbanističkog plana, koji će doneti stručnjaci, bez političkih pritisaka, uz aktivno učešće građana i okončati vladavinu urbanističke mafije u Novom Sadu.

 

Akcija progresivne Vojvodine

Stranka slobode i pravde Novi Sad

Pokret slobodnih građana Novi Sad

Pokret za preokret Novi Sad

One comment

  1. Tek kada se promeni izborni sistem i kada poslanici budu odgovarali građanima a ne strankama, moći ćemo da razgovaramo o stvarnim promenama na političkoj sceni.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *