Foto: Đorđe Dražić/pexels.com

U Novom Sadu najdrastičnija izborna krađa u Bukovcu, Kaću, na Limanu 1 i Novom naselju

U Novom Sadu najdrastičnija izborna krađa u Bukovcu, Kaću, na Limanu 1 i Novom naselju

Pored činjenice da su rezultati decembarskih izbora u Novom Sadu pokazali pad podrške vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i njihovim satelitima, uočili smo ogroman broj nepravilnosti i primera izborne krađe (kupovine glasova, dovođenja poslušnih birača autobusima itd.) koji su znatno uticali na poboljšanje ukupnog rezultata režimskih stranaka. Nakon detaljne analize ustanovili smo i pokazali na kojim se biračkim mestima dogodila najdrastičnija izborna krađa (Bukovac, Liman 1, Bistrica i Kać), kao i neke od mehanizama na osnovu kojih je ona sprovedena.

U Bukovcu (biračka mesta 160 i 161) za 20 meseci, od izbora 2022. godine do izbora 2023. godine, broj birača je porastao za 359, ili za 10,5%. Uvidom u birački spisak ustanovljavamo pravu razmeru kriminala. Naime, pojavljuju se 182 birača s prezimenima koja nikad nisu postojala u Bukovcu. Da stvar bude još gora, sva prezimena pojavljuju se sa samo jednim upisanim biračem! Bukovac je pored MZ „Jugovićevo“ i MZ „Liman“ jedini deo grada gde SNS beleži rast. Imamo saznanja da je jedno javno preduzeće nudilo besplatne usluge za domaćinstva koja upišu birače na svojoj adresi.

Na Limanu 1 (BM 134, 135 i 136) za 20 meseci, od izbora 2022. godine do izbora 2023. godine, broj birača je porastao za 660, ili za 25,7%, što je apsolutno nemoguće. To naselje je odavno urbanistički završen deo grada, nema novih građevina za stanovanje. Na ovoj teritoriji se nalaze objekti univerziteta, studentski domovi i slično. Ovde SNS beleži rast za 28 glasova, ali je i pored toga doživeo katastrofalni poraz.

Na Bistrici (BM 56) za 20 meseci, od izbora 2022. godine do izbora 2023. godine, broj birača je porastao za 265, ili za 16,2%! Teritorija ovog biračkog mesta jeste samo Ulica Bate Brkića. U toj ulici nije bilo novih građevina u datom periodu, tako da nije jasno gde su se ti birači mogli doseliti. U ovoj ulici se nalazi starački dom, vrtić „Guliver“, jedan od najvećih u Srbiji, brojne kockarnice… Dokaz da je to jedna od brojnih prevara jeste podatak da je samo 20 dana posle izbora na ovom biračkom mestu broj birača opao za 170!!!

U Kaću ima šest biračkih mesta, od 110 do 115. Na prva tri biračka mesta (BM 110, 111 i 112) broj novoupisanih birača porastao je za 546, ili za 11%, dok je na ostala tri stagnirao. To je samo po sebi nemoguće poznajući strukturu tih biračkih mesta. Na prva tri biračka mesta SNS beleži rast za 244 glasa, dok na ostala tri beleži pad za 347 glasova. Naravno da nije moguće da je jedno selo toliko izborno podeljeno. Detaljnim uvidom u birački spisak otkrivamo stvarnu razmeru prevare. Naime, na prva tri biračka mesta za 20 meseci ISPISANO je preko 450 birača, a NOVOUPISANO preko hiljadu birača, što čini preko 20% izmene biračkog tela. Da stvar bude još gora, samo 20 dana posle izbora broj birača na ova tri mesta se SMANJIO za 501! Na spisku novoupisanih nalazimo imena više pomoćnika direktora javnih preduzeća, zaposlenih u javnim preduzećima i članova njihovih porodica, dugogodišnjih dobavljača u javnim preduzećima i ostalih lica povezanih s javnim sektorom. Sumnjajući ko stoji iza svega ovoga i šta je stvarni motiv seljenja birača iz drugih delova grada u Kać dolazimo do zaključka da u „nedostatku“ birača iz drugih opština počinje unutrašnji rat moćnika u okviru SNS-a. Ali i pored tog izbornog inženjeringa SNS i sateliti u Kaću beleže pad za 103 glasa, a opozicija rast za 274 glasa!

Akcija progresivne Vojvodine kao članica koalicije „Srbija protiv nasilja“ upozorava da je promena adrese stanovanja bez saglasnosti vlasnika, kao i lažno prijavljivanje adrese krivično delo. APV će u sledećim danima nastaviti da obaveštava javnost šta su prave razmere izborne krađe u Novom Sadu. Takođe, apelujemo na sve članice koalicije „Srbija protiv nasilja“ da se više pozabave ovom temom. Ukoliko konstantno ne budemo radili na tome, desiće nam se izbori slični onim u Beogradu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *