Tvrdnje Infrastrukture železnica Srbije da su jučerašnje padavine u Novom Sadu na nivou „stogodišnjeg proseka“ nisu istinite

Tvrdnje Infrastrukture železnica Srbije da su jučerašnje padavine u Novom Sadu na nivou „stogodišnjeg proseka“ nisu istinite

Nakon što je Akcija progresivne Vojvodine povodom sinoćnih poplava izazvanih obilnim padavinama u Novom Sadu upitala gradonačelnika Milana Đurića kako je moguće da se to događa nakon što su najkritičnije saobraćajnice rekonstruisane, oglasila se Infrastruktura železnice Srbije. Njihovo objašnjenje za jučerašnji potop upravo na lokaciji jedne od rekonstruisanih saobraćajnica jeste da su radovima na izgradnji nadvožnjaka u Partizanskoj ulici „u potpunosti rešeni dugogodišnji problemi odvođenja atmosferskih voda“, ali da je „tokom jučerašnjih pljuskova u Novom Sadu za samo 45 minuta pala ogromna količina kiše – na nivou stogodišnjeg proseka“.

Podatak koji je ovom prilikom iznet predstavlja još jednu od neistina kojima se pokušava prikriti nesposobnost vladajućih struktura na nivou republike i Novog Sada, a koje su u ovom slučaju dovele do toga da ogromna sredstva uložena u ovu investiciju nisu rešila ključni problem. Naime, prema podacima relevantnih kišomera, tokom tri sata najintenzivnijih padavina u gradu, najintenzivnije padavine bile su u rejonu Limana 1, gde je palo oko 50 l po kvadratnom metru za tri sata, što nije ni blizu nezabeleženih padavina u Novom Sadu. Primera radi, u junu 2019. godine palo je preko 80 l po kvadratnom metru za dva sata u Novom Sadu, a 2018. 78 l za dva sata, što je znatno više od sinoćnih padavina. Posledice padavina iz 2018. i 2019. nisu izazvale ni približnu štetu kao jučerašnje niti probleme u saobraćaju, koji je normalizovan tek danas pre podne.

Podsećamo da NGC1 kao ključna crpna stanica u gradu 2018. i 2019. nije ni postojala, a upravo je ona najavljivana kao buduće rešenje problema. I dalje insistiramo da nam Infrastruktura železnice Srbije, koja pokušava da odbrani gradsku vlast u Novom Sadu (nije nam poznato iz kog razloga), odgovori ko je projektovao kanalizaciju ispod nadvožnjaka u Partizanskoj i Temerinskoj ulici, ko je bio izvođač radova i ko je u ime grada potpisao da su radovi urađeni u skladu s projektom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *