TRAŽIMO HITNO RUŠENJE NADZEMNIH OBJEKATA IZNAD PODZEMNIH GARAŽA U NOVOM SADU

TRAŽIMO HITNO RUŠENJE NADZEMNIH OBJEKATA IZNAD PODZEMNIH GARAŽA U NOVOM SADU

Tražimo da se hitno zaustavi daljnja izgradnja dve garaže Banovina i u Ulici Modene, da se poruše objekti izgrađeni iznad zemlje i da nastavak radova otpočne tek nakon dobijanja saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada tako da spoljni delovi ovih garaža ne narušavaju izgled strogog centra grada i zaštićene spomenike kulture – Crkvu imena Marijinog (poznata i kao Katedrala), Tanurdžićevu palatu, Banovinu i druge objekte koji su deo Kulturno istorijske celine starog jezgra Novog Sada. Rok za to je 01. decembra. Ukoliko se to ne desi preduzećemo sve mere koje nam kao strankama, pokretima i građanima ovog grada stoje na raspolaganju.

Više nadzemnih objekata iznad „podzemne“ garaže podignuti je u kompleksu Banovine, a do sada je jedan takav objekat podignut u Ulici Modene, u blizini Trga slobode i Zmaj Jovine ulice. Podsećamo da ovi objekti nemaju adekvatnu građevinsku dozvolu i da se grade nelegalno, pošto Zavod za zaštitu spomenika kulture nije dao saglasnost, a to je bio nužan uslov za dobijanje građevinske dozvole. Osim toga građani nisu mogli da znaju da će ovo biti ne samo podzemne garaže već garaže koje imaju građevinske objekte iznad zemlje, koji će trajno narušiti izgled centra grada. Zbog nelegalne gradnje već smo podneli krivične prijave protiv odgovornih lica pre 10 meseci, na koje do današnjeg dana nismo dobili odgovor iz tužilaštva, zbog očite sprege Tužilaštva i kriminalaca.

Tako je od prve garaže napukla zgrada Banovine (Skupština Vojvodine), od druge Tanurdžićeva, koja i dalje puca.

Nepopravljiva šteta nanela bi se ukoliko bi betonski mastodonski ulazi/izlazi iz garaža koji su uništili vizuru na jedine preostale delove Novog Sada koji mogu na razglednicu ostali na ovim mestima. Nigde u svetu podzemne garaže koje su građene pored spomenika kulture nemaju nadzemne delove koji ugrožavaju vizure tih spomenika. Primer Budimpešte, Beča, Praga, Berlina.

Nije li moglo tako i u Novom Sadu? Ili naši neimari još nisu savladali tehnologiju gradnje podzemnih garaža bez betonskih nadstrešnica? Ili im je Novi Sad samo mesto za sticanje zarade na račun uništavanje našeg nasleđa i otimanjem novaca građana Novog Sada. Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada nije bez odgovornosti. Morao je da traži obustavljanje gradnje.

Izražavamo zahvalnost svim udruženjima koja daju podršku u naporima da sačuvamo kulturnu baštinu Novog Sada i da se spreči pljačka građana Novog Sada kao i da se prekine omalovažavanje i nipodaštavanje Novosađana.

Gradski odbori
Stranke slobode i pravde
Pokreta za preokret
Pokreta slobodnih građana
i Akcije progresivne Vojvodine

7 Comments

  1. Svaka vam čast na ovoj inicijativi, od toga ne smemo odustati ni po koju cenu. Ovako sistemski inkorporiran kriminal, potpuno organski srastao sa državom nismo još videli!

  2. Moramo zajedno sprečiti da naš lepi grad naružuju tim odvratnim betonskim konstrukcijama, tamo, gde im mesto nije!

  3. Bezobrazluk da je neko uopste smislio da se tu prave garaze umesto za zatvore centar, pohapsiti mafiju nestrucnu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *