Postojeći propisi doveli do zloupotreba u raspodeli i korišćenju stanova za bezbednjake

Akcija progresivne Vojvodine ukazuje na zloupotrebe u sistemu raspodele stanova za pripadnike službi bezbednosti Republike Srbije. Naime, Zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i uredbama kojima se reguliše prodaja stanova pod povoljnijim uslovima pripadnicima snaga bezbednosti propisano je da će se redosled prijavljenih za stan na određenoj lokaciji utvrđivati na osnovu tri kriterijuma: radnog staža, tačnog vremena elektronske prijave za kupovinu i prava prioriteta za kupovinu stana. Precizirano je i da se dodeljeni stanovi ne mogu odmah otuđiti.

U Novom Sadu je za tu namenu u naselju Jugovićevo izgrađeno 548 stanova unutar 12 stambenih zgrada za pripadnike policije, Vojske Srbije i BIA. U toku je izgradnja još 200 stanova, a nakon toga planira se još 1300 stanova.

Postojeća praksa, međutim, razotkrila je mnogobrojne manjkavosti sistema koji se zasniva na primeni navedenog zakona i uredbe Vlade Srbije, a Akcija progresivne Vojvodine posebno skreće pažnju na sledeće:
1. Favorizovanjem radnika službi bezbednosti diskriminišu se radnici zaposleni u drugim, za društvo jednako značajnim profesijama kao što su: medicinari, prosvetni radnici, radnici u kulturi, jer oni tako nisu u prilici da dođu do stana po ceni od 500 evra po kvadratnom metru iako im je tržišna cena u Novom Sadu od 2000 evra po kvadratu;
2. U spornoj uredbi prvi prioritet za dodelu stana bilo je tačno vreme elektronske prijave i u tom sistemu su se bolje snašli mlađi ljudi, tako da se starijim službenicima i penzionerima u najvećem broju slučajeva preostali manji stanovi ili su ostali bez ikakvog stana. Bilo je i primera da su se pojedinci iz drugih gradova u Srbiji prijavili i stekli pravo na kupovinu stana u Novom Sadu po povlašćenim uslovima. Samim tim kriterijum radnog staža i prava prioriteta, koji bi trebalo da bude prvi uslov za dodelu i kupovinu stana, izgubio je svaki smisao;
3. Mnogi pripadnici snaga bezbednosti koji su na tan način došli do stana odmah su iste stanove dali u zakup drugim licima po ceni od 300 do 450 evra, čime su jasno stavili do znanja da raspolažu drugim nepokretnostima u kojima žive i da su za stanove aplicirali isključivo zbog četvorostruko niže cene od tržišne.

U vezi s tim Akcija progresivne Vojvodine zahteva:
1. Da se zbog navedenih manjkavosti pokrene inicijativa za ukidanje diskriminatorskog Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i uredaba koje regulišu prodaju stanova pod povoljnijim uslovima pripadnicima snaga bezbednosti;
2. Da se odmah izvrši sveobuhvatna i potpuna revizija dodeljenih stanova te da se protiv onih koji su zloupotrebili propise pokrene krivični postupak;
3. Da Republika Srbija izvrši povraćaj novca svim građanima koji su ranije iz radnog odnosa bili obavezni da godinama izdvajaju iz ličnog dohotka novčana sredstva za solidarnu stambenu izgradnju, a koji nikad nisu dobili stan.

Umesto postojećeg sistema otkupa stanova Akcija progresivne Vojvodine predlaže sistem na osnovu kojeg bi država ili lokalne samouprave gradile stanove u javnom vlasništvu i zatim ih izdavale građanima pod povoljnijim uslovima, jer se u praksi pokazalo da je pravičniji, transparentniji, ostvaruje bolji učinak uz manje ulaganja, a manja je mogućnost zloupotreba.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *