Šta se dešava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Šta se dešava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

 

Vladika banatski Nikanor, u svojoj besedi, koja je javno emitovana putem društvenih mreža, pozvao je na linč i nasilje prema pripadnicima LGBT+ zajednice i to, ni manje ni više, nego „puškama koje mu ne daju“.

Prepodobni vladika, u svom skandaloznom govoru netrpeljivosti, posebno je aludirao na pemijerku Anu Brnabić, rekavši da ona nije naše vere i da je „ćerka srpskih koljača“, čime je svoju mržnju primarno usmerio na Hrvate, ali i na sve druge koji nisu pravoslavne vere. Vladika Nikanor je, prema pisanju medija, od ranije poznat po aroganciji i maltretiranju sveštenika, zbog čega je protiv njega Viši sud u Pančevu 2016. godine doneo prvu presudu u Srpskoj pravoslanoj crkvi za mobing omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića.

Akcija progresivne Vojvodine zahteva od nadležnog javnog tužilaštva da odmah preduzme mere iz svoje nadležnosti i utvrdi da li u govoru episkopa banatskog Nikanora postoje elementi krivičnih dela: Povreda ravnopravnosti (čl. 128 KZ RS) i Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti (čl. 317 KZ RS), a Srpsku pravoslavnu crkvu poziva da se javno ogradi od bestijalnog govora vladike Nikanora i učini ga nedostojnim visokog trona koji zauzima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *