SSP, PZP, PSG, APV: KAZNITI ODGOVORNE ZA  URBANISTIČKO NASILJE U NOVOM SADU

SSP, PZP, PSG, APV: KAZNITI ODGOVORNE ZA  URBANISTIČKO NASILJE U NOVOM SADU

Predstavnici Stranke slobode i pravde (SSP), Pokreta za preokret (PZP), Pokreta slobodnih građana (PSG), Akcije progresivne Vojvodine (APV) na konferenciji za štampu ispred gradilišta podzemne garaže, koja je zaklonila spomenik kulture, zgradu Banovine,  u centru Novog Sada podsetlii su na krivične prijave koje su podneli krajem prošle godine zbog urbabističkog nasilja i obećali da će se boriti da odgovorni budu kažnjeni i da se u Novom Sadu ponovo primenjuje zakon. “ Danas podsećamo javnost na jedan od najvećih skandala koji se desio u Novom Sadu u  istoriji. Reč je o nezakonitoj izgradnji podzemnih garaža u ulici Modene i garaže ispod platoa Banovna. Već na samom početku radova došlo je do pucanja unutrašnjih zidova zgrade Skupštine Vojvodine, kao posledica propadanja zapadnog dela zgrade Banovine i od tada kreće niz problema. Građevinski inspektor koji je utvrdio oštećenja nije postupala po zakonu jer je morao da zaustavi radove odmah, na šta ga zakon obavezuje.
Uprava za urbanizam je javno priznala da prilikom izdavanje dozvole nikada nije imala saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, što je morala, i time jasno priznala da je dozvola nezakonska i nevažeća.“ – istakao je Aleksandar Jovanović iz APV-a.

“ U decembru 2022 smo podneli krivičnu prijavu zbog sumnje da je o počinjenju čak sedam krivičnih dela vezanih za izgradnju podzemne garaže „Banovina“. Uz prijavu je podneto oko 100 strana dokaznog materijala. Iako krivična prijava nije odbačena, jer su dokazi čvrsti, po njoj se ne postupa. Krivične prijave podneli smo protiv Dejana Mihajlovića, v.d. načelnika u Gradskoj upravi za urbanizam i građevinarstvo i drugih odgovornih u državnim organima i protiv Vukajla Babića, direktora privrednog društva „Garaža Banovina“. Najvažnije je da je građevinska dozvola izdata je na nezakonit način, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Posledice vidimo iza nas. Oštećena zgrada Banovine i narušen izgled ovom betonskom skalamerijom.“ – istakao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i narodni poslanik.

„Zahtevamo jasno dve stvari. Prvo, insistiramo da zakoni u Srbiji moraju važiti jednako za sve, ne smeju postojati povlašćeni tajkuni i kriminalci srpske napredne stranke koje na štetu građana rade sve što im padne na oamet. Drugo, ova vlast se pokazala da je nepopravljiva i da izvodi štetne projekte i trajno ruži naš grad, i to je razlog zašto ona mora da ode. Urbanističko nasilje koje sprovodu SNS zajedno sa svojim koalicionim partnerima i satelitima mora da stane odmah.“ – istakla je Anna Oreg, predsednica pokrajinskog odbora Pokreta slobodnih građana i narodna poslanica.

„Nakon smene vlasti moramo preispitati štetni ugovor o koncesiji. Odgovorni u gradskim upravama zbog izdavanja nelegalne dozvole moraju da odgovaraju. Moramo da napravimo novi elaborat o stepenu oštećenja zgrade  i finansirati radove na njenoj potpunoj sanaciji. Nužno je naložiti vanredni inspekcijski nadzor i ispitati krivičnu odgovornost investitora i naložiti uklanjanje nepravilnosti“ -istakla je Branislava Pandurov, potpredsednica GO Stranke slobode i pravde u Novom Sadu.

SSP, PZP, PSG, APV

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *