Srećan ti rođendan, Novi Sade!

Srećan ti rođendan, Novi Sade!

Danas je Dan grada Novog Sada, rođendan ne samo našeg grada nego i svih nas koji živimo u njemu, stvaramo i delimo njegovu sudbinu. Nije uvek bilo lako stanovnicima Neoplante niti je bilo lako živeti u Nojzacu. Prošlo je 276 godina otkako je dobio, kao prvi grad u Vojvodini, status slobodnog grada. Možemo se samo zapitati koliko je snažna bila volja tadašnjih stanovnika dok su izdvajali iz svog džepa veliku količinu novca da bi sa sebe skinuli deo nameta. Jesu li mogli da pretpostave kakve će posledice to ostaviti na buduće generacije i koliko će promeniti istoriju? Na ovom prostoru nisu se slučajno ljudi naseljavali još pre 5000 godina pre nove ere. Od kamenog doba preko Kelta, Rimljana i mnogih drugih ovo je bilo mesto ukrštanja puteva, mesto susreta civilizacija, kultura i to ne smemo nikad zaboraviti.

Kad ga kudimo, moramo razmisliti i zašto. Svojom dobrotom, toplinom ušuškao nas je pa nekad zaboravimo da se komfor života u gradu ne poklanja – već stvara, kao što se sloboda ne sme shvatiti kao dato, nego kao nešto za šta se treba boriti.

Srećan ti rođendan, Grade! Srećan svima nama rođendan, uz obećanje da ćemo se opet izboriti za slobodu, ne samo za nas nego i za one koji će ovde tek živeti, baš kao što su nekada to uradili naši preci pre skoro tri veka.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *