Srbiji preti novi talas siromaštva, a vlast povodom toga ne čini ništa

Srbiji preti novi talas siromaštva, a vlast povodom toga ne čini ništa

Na Svetski dan Siromašnih u 2022. godini, Srbija je još uvek država sa najvećim nejednakostima u Evropi, u kojoj 30% stanovnika živi u riziku od socijalne isključenosti i siromaštva, a 7% u apsolutnom siromaštvu. Iako se vlast u Srbiji hvali da ove brojke stagniraju, ako se zna da preko 50000 ljudi godišnje napusti zemlju, jer ne može da sastavi kraj s krajem, postaje jasno koliko kao društvo, iz godine u godinu, propadamo. Naročito je zabrinjavajuće siromaštvo mladih čija zarada je u proseku i do 20% niža u odnosu na druge starosne grupe.

Sa takvom slikom Srbija ulazi u novu ekonomsku krizu, a posledice su već vidljive kroz poskupljenja koja uveliko premašuju svako povećanje zarada. Novi udar dolazi već na jesen, kada će se građani suočiti sa astronomskim povećanjem cena energenata.

Vlast u Srbiji svo vreme ne radi ništa kako bi sprečila novi talas siromaštva i rasta nejednakosti kroz različite mere kao što su: progresivno oporezivanje, ulaganje u energetski sistem, preradu i proizvodnju hrane, sprečavanje daljeg raspadanja zdravstvenog i obrazovnog sistema. Srpska napredna stranka je došla na vlast pre deceniju pod izgovorom da će, između ostalog, smanjiti siromaštvo i zaštiti siromašne, a u praksi čini više nego bilo koja prethodna vlast da dođe do još većih nejednakosti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *