Srbija da hitno preuzme vlasništvo nad naftnom i gasnom infrastrukturom

Srbija da hitno preuzme vlasništvo nad naftnom i gasnom infrastrukturom

 

Kao što smo već upozoravali, energetska bezbednost države svakim danom sve je više ugrožena i sad čak ni vlast u Srbiji ne krije da smo na pragu katastrofe izazvane činjenicom da je ključna energetska infrastruktura u Srbiji u vlasništvu ruskih državnih kompanija. Iz tog razloga Srbija se našla na udaru sankcija Evropske unije i zabrane uvoza sirove nafte. Preti nam nestašica gasa ako se odnosi EU i Rusije budu dalje pogoršavali, jer ruski gas dobijamo preko država EU, Bugarske i Mađarske.

Zbog toga je neophodno da država Srbija, po uzoru na druge evropske države poput Nemačke, preuzme hitne mere kako bi preuzela većinsko vlasništvo nad izvorištima nafte i gasa, objektima za preradu i skladištenje tih energenata od ruskog preduzeća Gasprom njeft. Da bi se obezbedila diversifikacija energetskih izvora, moraju se ubrzati radovi na izgradnji gasovoda za interkonekciju prema drugim izvorištima izvan Rusije. Radovi koji su nedavno započeti tim povodom omogućiće da se Srbija poveže s drugim trasama gasovoda preko Bugarske i Grčke tek 2024. godine, što je isuviše kasno. Kako bi se sprečila velika zavisnost od fosilnih goriva, neophodna su mnogo veća državna ulaganja u obnovljive izvore energije nego što je trenutna praksa.

Bez obzira na sve to, svedoci smo da vlast u Srbiji ovih dana samo konstatuje probleme, ali ništa ne radi kako bi ih rešila. Srbija nema energetsku politiku za 21. vek niti bilo kakvu strategiju za rešavanje kriznih situacija. Krajnje je vreme da se preduzmu konkretne mere, kao što to čine druge evropske države, jer će u protivnom ispaštati svi građani Srbije, a nestašice energenata i divljanje cena odraziće se i na poskupljenja drugih proizvoda. Država ne može biti talac dobrih odnosa s Rusijom i ignorisati krizu koja pogađa sve stanovnike Evrope.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *