SPREČITI NASILJE NA ULICAMA NOVOG SADA

SPREČITI NASILJE NA ULICAMA NOVOG SADA

Povodom preksinoćnog namernog paljenja dva skupocena automobila u Novom Sadu u Stražilovskoj ulici Akcija progresivne Vojvodine najoštrije osuđuje nasilje na ulicama Novog Sada od strane vandala koji pored napada na imovinu određenih lica vrše i krivična dela protiv opšte sigurnosti dovodeći u opasnost živote i imovinu drugih ljudi.

Svedoci smo i ovaj put da država nema odgovor na pitanje sprečavanja stalno prisutnog nasilja u Novom Sadu, koje je u poslednje tri decenije ostalo kao ratno nasleđe i problem tranzicije u našoj zemlji i još uvek ima negativan bezbednosni uticaj koji žestoko ugrožava nacionalne interese, iako prividno izgleda da je ovaj problem na marginama celokupnog društvenog konteksta.

Zakon je vrlo jasno propisao efikasne mere za sprečavanje nasilja, pa ipak svakodnevnog nasilja koje se u velikoj meri prenelo sa stadiona na ulice i škole niko u društvu nije pošteđen.

Policija protiv nasilnika redovno podnosi krivične i prekršajne prijave, koje uglavnom nemaju sudski epilog jer je u jednom broju slučajeva nastupila apsolutna zastara, dok su u većini slučajeva postupci još u toku, što je u nesrazmeru s troškovima države i načelom retribucije prema učiniocima da takva dela ubuduće ne čine.

Paradoks je što u pojedinim slučajevima okrivljeni na kraju od države naplate troškove za angažovanje branioca – čije sume su često veće od zaprećene novčane kazne, a ako se ipak dogodi da se u malobrojnim presuđenim slučajevima izreknu kazne, one su uglavnom uslovne osude, ukori i minimalne novčane kazne.

Stoga Akcija progresivne Vojvodine poziva sve državne organe i lokalnu samoupravu Novog Sada da svim raspoloživim merama zaustave stalnu eskalaciju nasilja u gradu i zaštite građane i građanke kako bi mogli mirno i bezbedno živeti i raditi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *