Sporna i sumnjiva ulaganja Vlade APV u drugoj državi

Sporna i sumnjiva ulaganja Vlade APV u drugoj državi

 

Akcija progresivne Vojvodine je pre mesec dana upoznala javnost s planom Vlade AP Vojvodine da „donira“ 500.000 evra za otvaranje „proizvodnih pogona u opštini Milići“ u Bosni i Hercegovini. Dosad se niko iz vlade niti iz pokrajinske administracije nije oglasio povodom tog saopštenja.

U međuvremenu, Akciji progresivne Vojvodine prosleđena je peticija građana opštine Milići koja je predata nadležnim organima opštine 15. marta 2022. u kojoj se traži da se pomenuti privredni objekat ne gradi na planiranoj parceli jer su imovinskopravni odnosi nerazjašnjeni i sporni, kao predmet restitucije. Predmet i dalje čeka odgovor nadležnih sudskih organa, a kako stoje stvari, neće ga uskoro biti jer zakon o restituciji je preko deceniju u izradi.

Ti podaci samo dodatno potkrepljuju našu tvrdnju da je reč o vrlo netransparentnom, sumnjivom i potencijalno štetnom ulaganju za građane Vojvodine koji bi trebalo da plate taj „pogon“. Vlada APV trebalo bi da zna, pored činjenice da ulaže u stranu državu, što je samo po sebi politički neopravdano i pravno sumnjivo, da to čini uz saznanje da će možda jednog dana morati da plati i odštetu u slučaju povraćaja zemlje vlasnicima, odnosno njihovim naslednicima.

Ovaj svojevrsni skandal mora se što pre sprečiti, a planirana sredstva iskoristiti za ulaganje u Vojvodinu. Budžet AP Vojvodine je i pored toga umanjen kao rezultat zlonamerne politike Beograda, a Vojvodina je istorijski devastirana. Shodno tome, neophodno je ulagati u javna dobra Vojvodine kako bi svi njeni građani od toga imali koristi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *