Solidarni smo s građanima Pirota i zahtevamo odgovornost nadležnih zbog propusta koji su doveli do tragedije

Solidarni smo s građanima Pirota i zahtevamo odgovornost nadležnih zbog propusta koji su doveli do tragedije

Sve dosad poznate činjenice govore u prilog tome da se tragedija koja se dogodila 25. decembra u Pirotu kad su dve osobe smrtno stradale, a preko 50 završilo u bolnici zbog trovanja amonijakom, nije desila slučajno. Tragični događaj direktna je posledica zapuštene železničke mreže u Srbiji i propusta u organizaciji sistema javne bezbednosti tokom vanrednih situacija. Zbog toga treba jasno i precizno ukazati na političku odgovornost Srpske napredne stranke, koja sama za sebe kaže da se jedino ona pita o svim investicijama i ulaganjima u Srbiji, pa je samim tim odgovorna i za to što nije na vreme obnovljena pruga u okolini Pirota, što čitava železnička mreža Srbije izvan Beograda propada. Odgovorna je i zbog toga što nije reformisan i profesionalizovan sistem javne bezbednosti, što u njemu ne postoji sektor za vanredne situacije koji će profesionalno i stručno moći da se nosi s ovakvim izazovima, o čemu je Akcija progresivne Vojvodine već obavestila javnost i iznela svoje predloge za reformu policije.

Treba podsetiti da su pre samo tri godine kod sela Jasenovik u blizini Niša takođe iz šina iskočile cisterne s amonijakom. Tad nije bilo žrtava, ali očigledno to nije bilo dovoljno upozorenje za nadležne da je železnička mreža Srbije u katastrofalnom stanju i da je samo pitanje vremena kad će se nešto slično desiti. Nakon izjave portparola Železnica Srbije da su sredstva za obnovu pruge kod Pirota obezbeđena još pre četiri godine u svakoj normalnoj državi usledila bi ostavka ministra saobraćaja i direktora Železnica Srbije jer obnova nije realizovana na vreme.

Akcija progresivne Vojvodine nekoliko puta je upozoravala na štetnost odluke da se ukloni nekoliko stotina kilometara pruge u Vojvodini i da se ulaganja usmere samo na uzak železnički koridor između Beograda i Novog Sada. Očigledno je slična situacija i u drugim delovima Srbije i naredna tragedija se zbog toga može dogoditi bilo gde. Solidarni smo s ljudima u Pirotu, koji danima žive u strahu zatvoreni u svoje kuće, dok oblak amonijaka prekriva grada, slušaju vesti kako su sad zagađene i reke i pitaju se kako će se sve završiti. Ovaj slučaj ne sme proći tek tako. Moramo jasno ukazati na političku i krivičnu odgovornost svih koji su svojim nečinjenjem doprineli da se tragedija desi. To je jedini način da se nešto slično ne ponovi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *