Foto: 021

Srpska napredna stranka beži od odgovornosti zbog rušenja Banovine

Srpska napredna stranka beži od odgovornosti zbog rušenja Banovine

Prošlo je trinaest dana otkako je javnost putem medija upoznata s činjenicom da je tokom radova na podzemnoj garaži Banovina oštećen Banski dvor, sedište pokrajinske administracije, zgrada koja uživa zaštitu kao spomenik kulture. Akcija progresivne Vojvodine i druge političke organizacije tim povodom su zatražile objašnjenje od nadležnih institucija: građevinske inspekcije, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, gradonačelnika. Institucije Grada Novog Sada su, međutim, do dan-danas ostale neme. Umesto njih oglasio se gradski odbor Srpske napredne stranke pozivajući se na samo njima znane podatke u pokušaju da odbrani investitora i uveri javnost da su nastala oštećenja „predviđena projektom“ i da građani nemaju razloga za brigu.

Šta nam pokazuje ovakav razvoj događaja? Najpre, sve je očiglednije da je ćutanje nadležnih institucija i organa lokalne vlasti pokazatelj da su oštećenja ove znamenite građevine ozbiljne prirode i da su nastala kao posledica propusta u njihovom radu. Oglašavanje Srpske napredne stranke jeste posledica njihovog shvatanja politike prema kojem pravna država, nezavisne institucije, poštovanje zakona i propisa ne treba da postoje. Partija mora za sve da se pita i daje odgovore umesto inspekcije, sudova, ustanova kulture, investitora. Ali koga uopšte može da zanima šta lokalni odbor SNS ima da kaže ovim povodom, izuzev ako to saopštenje nije objavljeno s namerom da se odbrani investitor i prljavi kapital koji stoji iza ovog posla?

Građani Novog Sada s pravom su uznemireni i traže odgovore na pitanje ko je odgovoran za ovaj skandal. Svima koji se tako osećaju poručujemo da je ovo tek početak i da nećemo odustati dok ne budu otkrivene sve činjenice u vezi s ovim događajem, dok ne bude utvrđena odgovornost nadležnih, te dok podaci koji se namerno skrivaju ne budu postali dostupni javnosti.

O daljim koracima ubrzo ćemo obavestiti javnost!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *