Tražimo da se ispita odgovornost nadležnih u MUP-u zbog nepostupanja

Tražimo da se ispita odgovornost nadležnih u MUP-u zbog nepostupanja

Akcija progresivne Vojvodine daje punu podršku mirnim, spontanim i masovnim okupljanjima građana i građanki koji su poslednja dva vikenda u brojnim gradovima Srbije izražavali nezadovoljstvo zbog usvajanje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

S tim u vezi, najoštrije osuđujemo političku zloupotrebu policije i zahtevamo smenu ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina, koji nije postupio u smislu člana 29. Zakona o policiji, čije odredbe nalažu postupanje policije u stanju povećanog rizika od ugrožavanja bezbednosti ljudi ili imovine u većem obimu, već je umišljajno propustio da naloži mere obezbeđenja javnih okupljanja u subotu, 4. decembra, iako je za to imao indicije. Naime, svima, pa i ministru policije, dostupne su informacije o tome šta se dogodilo prethodne subote u Šapcu, kad su se policajci koji su obezbeđivali javni skup povukli s obezbeđenja, da bi zatim koristeći bager za razbijanje mase intervenisala grupa batinaša s motkama i čekićima.

Nasilje huliganskih grupa nad građanima koji su mirno protestovali ponovilo se i 4. decembra na protestu u Novom Sadu a da policija nije ništa učinila da to nasilje spreči niti su nakon toga procesuirana lica odgovorna za to, odranije poznata javnosti kao saradnici i poslovni partneri lokanih vlasti u Novom Sadu. Zahtevamo stoga hitnu istragu i procesuiranje svih lica koja su umešana u napade na demonstrante u Novom Sadu i svim drugim gradovima Srbije, što do danas nije učinjeno.

Takođe zahtevamo da se u svakom pojedinom slučaju zloupotrebe ovlašćenja utvrdi odgovornost i drugih lica u MUP-u čiji rad se već dugi niz godina ne zasniva na načelima profesionalizma, zakonitosti u radu i srazmernosti, već na gruboj politizaciji policije, obmanama i pretnjama koje su ispoljene u sprečavanju javnih okupljanja i delovanja građana, kao i krivičnu i prekršajnu odgovornost svih vinovnika napada čiji se modus operandi nije promenio od slučaja „Savamala“.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *