Foto: Pokrajinska vlada/RTV

Radio-televizija Vojvodine dovedena u katastrofalan položaj – izbor direktora tek prvi korak ka rešenju

Radio-televizija Vojvodine dovedena u katastrofalan položaj – izbor direktora tek prvi korak ka rešenju

Čitavu godinu i po dana nakon što je prethodnom direktoru istekao mandat, konačno je 1. februara 2023. godine raspisan konkurs za izbor novog direktora Radio-televizije Vojvodine. Tim povodom podsećamo građane na katastrofalan položaj u koji je dovedena ova nekad ugledna i renomirana medijska kuća. Izbor direktora uz poštovanje zakonom utvrđene procedure tek je prvi, ali ne i jedini neophodan uslov da se razreše problemi koji se ubrzano gomilaju nakon što je Srpska napredna stranka preuzela vlast u Vojvodini.

Gledanost je trenutno na nivou statističke greške, dugovi prema dobavljačima narasli su na oko trista miliona dinara, nedostaje neophodna oprema za rad, nova zgrada RTV-a još nije useljena sasvim, da ne govorimo o katastrofalnim kadrovskim rešenjima dosadašnje uprave. Uporedo s izborom direktora neophodno je da Vlada Srbije, u čijoj je nadležnosti finansiranje rada RTV-a, hitno donese odluku: o saniranju dugova, o iznosu i udelu sredstava televizijske pretplate na teritoriji Vojvodine koja bi omogućila neophodan priliv sredstava za redovno finansiranje rada ustanove, o kapitalnim investicijama za nabavku opreme neophodne za redovno i kvalitetno emitovanje radijskog i televizijskog programa.

Novi direktor, nakon što bude izabran, u obavezi je da odgovornost za rad poveri najsposobnijem i najstručnijem kadru, a ne partijskim poslušnicima, kao što je trenutno slučaj. Pažljivo ćemo pratiti proces kandidature i proceduru izbora direktora kako bismo se videli hoće li na čelo javnog servisa svih građana Vojvodine stati „ugledan stručnjak iz oblasti medija“, kako je navedeno u uslovima konkursa, ili novi partijski kadar vladajućeg režima.

Podsećamo da je, uprkos nadležnostima Autonomne Pokrajine Vojvodine iz oblasti medija, koje proizilaze iz Ustava Republike Srbije, postojećim zakonskim rešenjima Pokrajinskoj vladi i Skupštini APV-a onemogućeno da učestvuju u upravljanju i finansiranju javnog servisa građana Vojvodine. Sad je poslednji trenutak da Vlada Srbije primeni zakon i omogući rad Radio-televizije Vojvodine, a ako to nije u mogućnosti, RTV treba da se vrati u nadležnost Vlade i Skupštine Vojvodine, što je najlogičnije i najbolje rešenje na duži rok.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *