Putin ne zaslužuje da bude počasni građanin Novog Sada!

Putin ne zaslužuje da bude počasni građanin Novog Sada!

Predstavnici opozicije: Akcije progresivne Vojvodine, Pokreta slobodnih građana, Sloboradski savez slobodne Srbije – Grupa Oktobar i Rusko demokratsko društvo, predali su jutros predsednici Skupštine Grada Novog Sada Jeleni Marinković Radomirović inicijativu da se Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije, oduzme status počasnog građanina Novog Sada.

U ime Akcije progresivne Vojvodine medijima ispred Skupštine grada obratio se Aleksandar Jovanović.

„Kao što znate, Akcija progresivne Vojvodine je 3. oktobra ove godine predala inicijativu da se Vladimiru Putinu oduzme titula počasnog građana Novog Sada. Ovu besmislenu, uvredljivu, a sad i opasnu odluku donela je gradska vlast koju su činili DSS, SRS i SPS s tadašnjom gradonačelnicom Majom Gojković na čelu. Bilo je pokušaja da se ta odluka ukine, ali su prošli bezuspešno. Mnogo je poznatih ličnosti proglašeno za počasnog građanina Novog Sada. Neki od njih su pomagali Novom Sadu i njegovim stanovnicima, neki su doprineli da se ugled grada podigne. Nema puno gradova na svetu s golubom i maslinovom grančicom na svom grbu. Maslinova grančica simbolizuje mir još iz vremena antičke Grčke. Golub je simbol bezazlenosti, mirnoće, smirenosti i elegancije i takođe je simbol mira već dva milenijuma. Ne postoji bolji opis Novog Sada i ne postoji jasnija simbolika i objašnjenje zašto se titula počasnog građana mora oduzeti Putinu od samog pogleda na ovaj grb i ono što on predstavlja. Vladimir Putin je sve suprotno od toga“, izjavio je Aleksandar Jovanović.

On je takođe rekao kako je u obrazloženju zahteva navedeno da je Putin zaslužan za očuvanje Kosova i Metohije, kao i za podizanje ugleda grada.

„U stvarnosti je sve suprotno. Realnost je nažalost takva da Putin postao svetski simbol rata, stradanja, tiranije, patnje i ljudske gluposti“, dodao je Jovanović.

Predstavnik APV-a je napomenuo da ovo nije akt protiv ruskog naroda, nije akt protiv Rusije, „ovo je akt zdravog razuma i elementarnog ljudskog dostojanstva i pristojnosti“.

„Mi ovde saosećamo s mnogim Rusima koji su pobegli iz Putinove Rusije jer smo mi to isto prošli 1989. sa Slobodanom Miloševićem. Mi smo takođe stigmatizovani iako
ogromna većina nije podržavala ni Miloševića ni njegovu politiku. Cenu smo platili svi: naše porodice, naša deca, naši roditelji, nažalost stotine hiljada mrtvih. Novi Sad je grad heroj, a heroji ne napadaju i ne maltretiraju. Putin nije heroj nikakvog slobodnog sveta, on je sam zaslužan za to što je postao svetski zlikovac“, rekao je Aleksandar Jovanović.

Medijima se obratila i narodna poslanica Ana Oreg u ime Pokreta slobodnih građana.

„Putin je diktator i agresor, i nedopustivo je da baš on uživa u ovom statusu. Važno nam je da naši sugrađani znaju da postoje organizacije koje hoće jasno da se odrede prema ovom pitanju. Sramota je da Putin poklanja Beogradu novogodišnju jelku, dok istovremeno Ukrajini poklanja razorene domove, porodice i gradove. Ne postoji nešto što se zove ’humani’ rat, i to mi sa ovih prostora najbolje znamo. Putin neguje sve antievropsko u Srbiji – od ljudi do vrednosti. On je direktno odgovoran za ubistvo civila, za okupaciju Ukrajine, za uništenu infrastrukturu i takav čovek ne može da bude počasni građanin bilo kog demokratskog grada, što Novi Sad Svakako jeste“, izjavila je Ana Oreg.

Stanislav Suslov iz Slobodarskog saveza slobodne Srbije – Grupa Oktobar takođe se obratio medijima, ali i Novosađanima, podsećajući da je Rusija izvela fašistički napad na nezavisnu Ukrajinu 24. februara ove godine.

„Zbog toga zločinac Putin ne može biti počasni građanin Novog Sada. Kao čovek koji je rođen u Rusiji i koji je tamo živeo 45 godina smatram da je jako loše to što je Rusina napala Ukrajinu. Novosađani, to je loše za Novi Sad da jedan takav zločinac uživa status počasnog građanina Novog Sada“, izjavio je Suslov.

U zahtevu se navodi da je Novi Sad nastao kao grad zasnovan na idealima slobode, mira i tolerancije i nije zaslužio da uzdiže pojedince kao što je Vladimir Putin, koji je postao oličenje diktature, patnje i nasilja. „Zbog toga on više ne zaslužuje da bude počasni građanin Novog Sada“, ističu potpisnici zahteva u dokumentu.

One comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *