Jovanović upozorio na vezu ekstremnih desničarskih organizacija sa strukturama vlasti

Na Novosadskom plenumu – Quo vadis Balkan? u okviru prvog panela debate „Aktivizmom protiv fašizacije društva“, koja je održana 14. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, učestvovao je i Aleksandar Jovanović u ime Akcije progresivne Vojvodine.

Tom prilikom Jovanović je istakao da je danas teško pronaći tačnu definiciju fašizma jer je on s vremenom menjao svoje neprijatelje i metodologiju rada. Umesto pokušaja da se precizno odredi ko je fašista, delotvornije je govoriti o fašizaciji društva i postojanju fašističkih tendencija. Podsetio je da fašizacija nije samo pojava koja se događa u Srbiji i na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Rast popularnosti desnice jeste trend širom sveta i on je takođe zahvatio Srbiju. Posle 2000. u Srbiji su postojale organizacije koje su otvorenije delovale fašistički, ali po dolasku Aleksandra Vučića na vlast nastaje otvorena kolaboracija, pomoć, institucionalizacija tih organizacija.

Na pitanje kako će Vojvodina izgledati za deset godina Jovanović je odgovorio da mnogo toga zavisi od nas – koliko ćemo mi biti aktivni, šta ćemo raditi i koliko ćemo raditi. Upozorio je na opasnost popularnog stava o „antipolitici“. „Moramo vratiti politiku među ljude, a to podrazumeva postojanje jasne ideologije i organizacije. S ljudima se mora razgovarati i oni to i očekuju jer su izgubili elementarno poverenje u institucije, od policije do suda. Zato se svi moramo aktivirati ako želimo promene“, istakao je Aleksandar Jovanović.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *