Projekat Poslovna zona Sombora prazno obećanje Srpske napredne stranke

Sombor je grad koji polako odumire, a lokalna vlast ne čini ništa da podstakne njegov privredni razvoj i omogući stanovnicima pristojan život i zaradu.

Tako je u aprilu 2019. godine održana prezentacija projekta Poslovna zona Sombora, kojim je predviđeno da na mestu bivšeg „Agrosaveza“ bude izgrađen poslovni prostor za biznis inkubatore, tržnice, hladnjače i druge prateće objekte. Vrednost čitave investicije procenjena je na 600 miliona dinara, a Grad Sombor i Ministarstvo privrede Republike Srbije za izradu projektnog rešenja dosad su izdvojili šest miliona. Od tada pred svake naredne izbore visoki funkcioneri Srpske napredne stranke s lokalnim čelnicima redovno obilaze mesto predviđeno za izgradnju poslovne zone i ističu važnost tog projekta.

Tri godine nakon toga još uvek nije urađeno ništa od obećanog niti smo kao građani upoznati s podacima koliko se sredstava iz budžeta planira uložiti i kojim će tempom ona biti utrošena.

Slika iza nas govori dovoljno o tome da se lokalna vlast Srpske napredne stranke održava samo na pustim obećanjima. Srpska napredna stranka nije sposobna da upravlja Somborom, gradom koji od dolaska te stranke na vlast propada, sve brže ostaje bez stanovnika, bez ikakve vizije razvoja.

Prosečna plata u Somboru čak je 12% manja nego prosečna plata u Srbiji. Godine 2011. u Somboru je živelo 86.988 stanovnika, trenutno ih je za oko 10.000 manje. Procenjuje se da će se do 2041. godine ovaj grad svesti na 66.000, a za tri decenije taj broj će u najboljem slučaju pasti za 22%. Kako sad stoje stvari, s obzirom na to da se ništa ne radi na otvaranju novih radnih mesta i zadržavanju postojećih, taj sumorni broj će sasvim sigurno biti još niži. Najmanje zbog pada nataliteta, a najpre zbog činjenice da se ljudi iseljavaju.

Lokalna vlast Grada Sombora pod rukovodstvom Srpske napredne stranke snosi najveći deo odgovornosti zbog nestajanja jednog od najlepših gradova u Srbiji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *