Podneta prijava gradskoj Građevinskoj inspekciji zbog rušenja Banovine

Podneta prijava gradskoj Građevinskoj inspekciji zbog rušenja Banovine

 

Akcija progresivne Vojvodine podnela je danas, 9. novembra, Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, jedinici Građevinske inspekcije prijavu u kojoj se traži odgovor na pitanje da li je Građevinska inspekcija naložila izvođačima radova na podzemnoj garaži Banovina da zaustave radove kako bi se detaljno ispitali razlozi urušavanja i stepen oštećenja zgrade Banski dvor?

Pored toga, tražimo da Građevinska inspekcija dostavi rešenje po kom osnovu je zabranjeno korišćenje dela objekta u okviru kompleksa Banovine, a ukoliko nije izdato rešenje o zaustavljanju radova na podzemno garaži, zahtevamo da se to pod hitno uradi, kako bi se ispitali razlozi urušavanja i oštećenja zgrade.

U prijavi smo takođe skrenuli pažnju da prema Zakoni o planiranju i izgradi (član 176 „Ovlašćenja građevinskog inspektora“) inspektor ima ovlašćenje da zaustavi radove, da je u pitanju zgrada pod zaštitom kao spomenik kulture i shodno tome zahteva dodatnu pažnju nadležnih institucija (Zakoni o planiranju i izgradi, član 3), između ostalog i Uprave za inspekcije poslove, jedinice Građevinske inspekcije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *