Predstavnici APV prisustvovali su juče protestnoj akciji Političke platforme Solidarnost za povećanje minimalne zarade ispred Vlade RS

 

Predstavnici APV prisustvovali su juče protestnoj akciji Političke platforme Solidarnost za povećanje minimalne zarade ispred Vlade Republike Srbije.

 

Protest je održan dan uoči sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kom će biti donesena odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu. Iz Vlade Srbije je prethodno izašao predlog da se minimalna zarada povećana sa 32.000 dinara na 35.012, dok sindikati zahtevaju da se ona podigne bar do visine minimalne potrošačke korpe, to jest na 39.000 dinara, i da se isplaniraju uvećanja za naredne godine.

 

Organizacije čiji su se predstavnici juče okupili podržavaju zahteve sindikata. U pismu koje su tom prilikom uputili predsednici vlade i ministrima naglašava se da je aktuelna minimalna zarada daleko ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu, ta da je povećanje minimalne zarade koje bi radnicima omogućilo da žive od svog rada nužan preduslov ekonomskog razvoja i socijalne održivosti našeg društva.

 

Skupu „Hoćemo platu za život!“ takođe su prisustvovali predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Udruženja radnika na internetu, Internet radnika Srbije, organizacije okupljene oko „Ekološkog ustanka“, Otvorena građanska platforma AKCIJA i Čuvari/ke vatre.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *