POVODOM SVETSKOG DANA IZBEGLICA APV IZRAŽAVA PUNU SOLIDARNOST SA SVIM LJUDIMA KOJI SU NEVOLJNO MORALI DA NAPUSTE SVOJE DOMOVE

POVODOM SVETSKOG DANA IZBEGLICA APV IZRAŽAVA PUNU SOLIDARNOST SA SVIM LJUDIMA KOJI SU NEVOLJNO MORALI DA NAPUSTE SVOJE DOMOVE

 

Akcija progresivne Vojvodine povodom 20. juna – Svetskog dana izbeglica, koji se obeležava širom sveta, izražava punu solidarnost i podržava sve ljude koji su nevoljno morali da napuste svoje domove.

Posebnu brigu i interesovanje za probleme izbeglica želimo da podelimo s onima koji su odlučili da se trajno nasele na području Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Prema prvom popisu izbeglica i drugih ratom ugroženih lica koji su 1996. godine sproveli Komesarijat za izbeglice Republike Srbije i Visoki komesarijat OUN za izbeglice u Srbiji se nalazilo 537.937 izbeglih i prognanih lica, od čega je 259.700 njih u AP Vojvodini i danas važan činilac razvoja u svim sferama društvenog i ekonomskog života. Nažalost, u Vojvodini i danas gotovo 30.000 ljudi i dalje ima status izbeglih ili interno raseljenih lica s egzistencijalnim problemima.

I premda veliki broj izbeglica u početku nema jasan cilj gde se privremeno ili trajno želi nastaniti, najveći broj izbeglica s područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine odlučio se za odredište u Vojvodini, pre svega zbog prostorne distance od ranijeg zavičaja, ali još više zbog rodbinskih i prijateljskih veza s osobama koje su u velikoj meri i same bile kolonizovane u Vojvodinu. To je posebno izraženo u opštinama: Inđija, Ruma, Sremski Karlovci i Šid, gde je udeo izbeglica u ukupnom stanovništvu najveći na nivou Vojvodine, ali i cele Republike Srbije.

Pored rodbinskih i prijateljskih veza značajan uticaj na teritorijalno razmeštanje izbeglica ima i socioekonomska diferencijacija izbeglica u periurbanom pojasu Beograda i Novog Sada, ali i drugih gradova s povoljnim uslovima za privređivanje, zapošljavanje, razvoj zanatstva, male privrede, niže cene zemljišta i pogodnih uslova za gradnju stambenog i poslovnog prostora, čime su umanjili deficit stanovništva i vrlo brzo svojom kvalifikacionom strukturom povećali udeo aktivnog stanovništva i lica s ličnim prihodima.

Akcija progresivne Vojvodine poziva Pokrajinsku vladu da preko svog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima obezbedi finansijsku podršku tim osobama za pokretanje sopstvenog posla i da drugim mehanizmima koji su joj na raspolaganju podstiče ekonomsko osnaživanje i rešavanje njihovog položaja u našem društvu, jer se pokazalo da deluju na smanjenje vrednosti koeficijenta ekonomske zavisnosti za ukupno stanovništvo i dragoceni su ljudski potencijal za društveni i ekonomski progres Autonomne Pokrajine Vojvodine i razvoj cele Srbije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *