Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

 

 

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. odabrala je 25. novembar kao datum obeležavanja u znak sećanja na brutalno ubistvo političkih aktivistkinja, sestara Patrije, Minerve i Teres Mirabel u Dominikanskoj Republici 1960, po nalogu diktatora Rafaela Truhilja. Na taj dan Ujedinjene nacije, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti čiji je cilj sprečavanje nasilja nad ženama.
U Srbiji je u poslednjih deset godina ubijeno više od 330 žena.
Borba protiv svih oblika nasilja i diskriminacije je jedno od ključnih načela Akcija progresivne Vojvodine. Zalažemo se za rodnu ravnopravnost i jednak položaj žena i muškaraca u svim sferama života.
Nasilje nad ženama je još uvek rasprostranjeno u društvo i protiv takve prakse moramo se zajedno boriti aktivnim merama, kao što su: uvođenje rodno osetljive statistike u slučajevima femicida i porodičnog nasilja, osnaživanje institucija i jačanje sistema podrške žrtvama porodičnog nasilja, dekonstrukcija rodnih stereotipa, seksizma i mizoginije i dosledna primena postojećih zakonskih propisa iz oblasti rodne diskriminacije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *