Poljoprivrednici u Vojvodini ostaju bez subvencija za gorivo zbog nemara u sistemu E-agrar

Poljoprivrednici u Vojvodini ostaju bez subvencija za gorivo zbog nemara u sistemu E-agrar

Zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede  E-agrar, poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu. Naime, Vlada Srbije obećala je poljoprivrednicima da će, kada jednom unesu podatke o parceli u E-agrar, NIS automatski odrediti  limit za svako gazdinstvo, a Ministarstvo poljoprivrede je odredilo rok za isplatu od 14 dana nakon podnošenja ovog zahteva. Međutim, pred sam početak sezone setve agro kartica poljoprivrednika koju obezbeđuje država, a servisira NIS, još uvek je prazna. Većina poljoprivrednika učinila je sve što je Vlada Srbije zahtevala: uneli su podatke o parcelama u e-Agrar, imaju kartice, ali NIS te podatke još uvek nije dobio. Ako pozovete telefonski broj kol centra ovog servisa, dobićete informaciju da e-Agrar nije blagovremeno poslao ažurirane podatke o površini zemlje NIS-u, što za posledicu ima da poljoprivrednici na početku sezone setve nemaju gorivo po povlašćenoj ceni. 

Reč je o propustu koji može izazvati ozbiljnu štetu, jer ako Ministarstvo poljoprivrede, putem svog servisa E-agrar ne uradi svoj posao na vreme, poljoprivrednici će morati da kupuju gorivo po punoj ceni, što će značajno povećati troškove proizvodnje hrane. Rezultat toga će biti još više poljoprivrednika koji su  prinuđeni da napuste svoje poslove, prodaju svoja mala i srednja gazdinstva i zemlju prepuste velikim korporacijama.

U ovom slučaju, odgovornost snose nadležni u E-agrar i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, koja se povodom ovog najnovijeg skandala i izneverenih obećanja  poljoprivrednicima nije ni oglasila. Akcija progresivne Vojvodine zahteva hitno rešavanje ovog problema i nadoknadu štete vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava u vidu obeštećenja za troškove nastale nemarnim odnosom odgovornih u servisu E-agrar, koji nisu na vreme dostavili podatke NIS-u.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *