Osuđujemo zloupotrebu policije i napad na aktiviste na području Šodroša

Osuđujemo zloupotrebu policije i napad na aktiviste na području Šodroša

Akcija progresivne Vojvodine najoštrije osuđuje današnji incident, nezabeležen u novijoj istoriji Novog Sada, kad su pripadnici policije pokušali uz primenu sile da spreče okupljanje aktivista koji se protive sadašnjem rešenju izgradnje mosta preko novosadskog Šodroša.

Aktivisti su okupljanjem i mirnim protestom izrazili svoje neslaganje i skrenuli pažnju javnosti na višestruki problem u vezi s izgradnjom novog mosta, tzv. obilaznice oko Novog Sada s mostom preko Dunava.

Kao prvo, ovo je još jedan u nizu primera upotrebe fizičke sile, ali i drugih vidova pritisaka od strane režima Srpske napredne stranke prema svima koje se protive njihovoj politici u službi investitora i SNS tajkuna i sticanja ogromnih finansijskih sredstava na račun običnih građana, koji svaki dan klize u sigurno siromaštvo. Na ovaj način SNS daje jasan signal ostalima da se i ne pokušavaju suprotstaviti ili iskazati drugačije mišljenje jer će snositi posledice pod kojim se podrazumevaju i batine. Taj spoj jasno ukazuje na rane znake fašizacije društva.

Drugo, i dalje nije jasno zašto nije objavljen tender za izvođača radova, zbog čega ne postoji građevinska dozvola i ostala propratna dokumentacija koja nedostaje. Ovakav postupak upućuje na sumnju da su od strane predstavnika režima SNS-a počinjena krivična dela za koja su propisane zatvorske kazne.

Treće, ovaj incident predstavlja ugrožavanje osnovnih demokratskih tekovina koje su u našem društvu krhke i znači dalje slabljenje institucija kontrole vlasti, jer očigledno je da policija, inspekcije, tužilaštvo i ostale institucije rade po nahođenju SNS-a i njihovog vođe. To je kršenje svih demokratskih načela koja su upisana u Ustav i niz zakona. Današnje scene sa Šodroša više liče na događaje u Severnoj Koreji ili Kini, gde nije moguće javno iskazati drugačije mišljenje.

Osuđujemo i upotrebu privatnog obezbeđenje, koje ne može biti angažovano u službi MUP-a kada deluje s javne površine. Praksa da se pritom izbegava nošenje oznaka i uniformi postala je učestala jer se na taj način izbegava i odgovornost. Sve to podseća na vremena kad su različita privatna i paravojna obezbeđenja nosila braon i crne košulje.

Akcija progresivne Vojvodine zahteva da se svi uhapšeni odmah oslobode svih tužbi i puste na slobodu. Takođe, zahtevamo od tužilaštva i građevinske inspekcije da se ispitaju svi navodi o nepostojanju neophodnih dozvola. Policija je dužna da ispita pod kojim okolnostima je došlo do sklapanje ovog „posla“, koji više liči na privatni posao vođe Aleksandra Vučića i njegove organizovane grupe novcem poreskih obveznika nego na javnu investiciju.

Grad mora da se razvija i gradi, to nije sporno, ali je vrlo sporan način na koji se to radi, dok Srpska napredna stranka postaje servis građevinskih tajkuna koji će zauvek uništiti ovaj grad.

2 Comments

  1. Tu su Vučevićevi batinaši jedan od njih je Aleksandar Radaković vodja Vučevićevih batinaša sa adresom stanovanja ul Djakona Avakuma 14

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *