Pokrajinska vlada ugrožava zgradu Banovine i prikriva stvarne razmere pričinjene štete

Pokrajinska vlada ugrožava zgradu Banovine i prikriva stvarne razmere pričinjene štete

Putem medija saznali smo da su završeni radovi na sanaciji Banovine o trošku investitora koji je oštećenja izazvao i da „je posao bio vredan oko 850.000 dinara“ (nepunih 7000 evra). Na osnovu podatka o ceni radova, svima je jasno da nije urađena nikakva ozbiljna sanacija i da su radovi bili kozmetičke prirode, poput krečenja i slično. To sigurno nije dovoljno da se otklone razlozi zbog kojih je građevinska inspekcija u novembru 2022. proglasila zgradu nebezbednom za boravak ljudi, a u izdatom rešenju konstatovala da je „ugrožena stabilnost objekta“. Elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije koji je izrađen na zahtev Pokrajinske vlade do danas nije obelodanjen, i pored upućenog Zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja, što je indikacija da i on potvrđuje kako je šteta na zgradi Banovine veća nego što tvrde lokalni čelnici Srpske napredne stranke i da pokrajinska vlada namerno prikriva ove činjenice.

Da podsetimo, oštećenja zgrade Banovine nastala su kao posledica radova na izgradnji podzemne garaže Banovina, koja se gradi nelegalno jer važeća dozvola od Uprave za urbanizam nije izdata u skladu sa zakonom, zbog čega će krivično odgovarati počinioci. Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavestio je javnost u pisanoj izjavi da ta ustanova nije izdala neophodnu saglasnost za početak radova na zaštićenoj okolini Kompleksa Banovine, koji uživa status spomenika kulture. Čelnici SNS-a su, međutim, više puta pokušali da obmanu javnost plasirajući dezinformacije kako je reč o manjim oštećenjima koja su planirana projektom, što je demantovano navodima građevinske inspekcije koja je izvršila uviđaj.

Stoga zahtevamo da sadržaj Elaborata o nastaloj šteti i merama sanacije bude dostupan javnosti kako bi građani i sami mogli da se uvere u kavom je stanju jedna od najznamenitijih građevina Novog Sada. Zahtevamo, pored toga, da se pod hitno zaustave radovi na izgradnji garaže koja se gradi bez validne dozvole i da tužilaštvo pod hitno pokrene postupak po osnovu krivične prijave koju su 16. decembra 2022. protiv svih odgovornih za ovaj sramotni događaj podneli narodni poslanici Ana Oreg i Janko Veselinović.

Akcija progresivne Vojvodine
Demokratska stranka
Pokret slobodnih građana
Pokret za preokret
Stranka slobode i pravde
Zajedno za Novi Sad

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *