Podsticanjem nacionalne histerije vlast pokušava da skrene pažnju građana sa stvarnih životnih problema

PODSTICANJEM NACIONALNE HISTERIJE VLAST POKUŠAVA DA SKRENE PAŽNJU GRAĐANA SA

STVARNIH ŽIVOTNIH PROBLEMA

 

 

Poslednjih nekoliko dana svedoci smo pokušaja državnih vlasti da neprekidnim isticanjem i naglašavanjem nacionalnih simbola skrenu pažnju s stvarnih kulturnih, egzistencijalnih i drugih životnih problema.
Dana 15. septembra Narodna skupština Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, koji zapravo prisiljava građane i građanke na javnu upotrebu ćirilice, bez obzira na njihovo lično opredeljenje i činjenicu da se na srpskom jeziku može pisati i na oba pisma (ćirilici i latinici), koja su bila preko stotinu godina u ravnopravnoj upotrebi na teritoriji Srbije. S druge strane, sve niža jezička kompetencija i nedostatak funkcionalne pismenosti stanovništva ovoj državnoj vlasti očigledno ne predstavlja problem.
Istoga dana prvi put je proslavljen novoustanovljeni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji podrazumeva da je mera patriotizma isticanje državnih simbola u privatnom i javnom prostoru. Koliko god mahanje zastavama Srbije bilo snažno, ono neće poništiti činjenicu da je ta ista država zarobljena, privatizovana od strane nekolicine moćnika, da zakoni ne funkcionišu, da je srušen njen pravni poredak. U Novom Sadu iza zastava se skrivaju huligani koji iz osvete prema građanima zbog izbora nezavisnih kandidata za članove saveta mesnih zajednica grafitima vandalizuju ulaze, čitave zgrade i cele kvartove.
Građani Srbije dobro pamte koliko su puta u bliskoj prošlosti nacionalni simboli bili zloupotrebljeni, a zastava bila samo paravan za ratove i pljačke. Zbog toga ova strategija neće imati značajan učinak, osim da još neko vreme zamajava deo građana i odgodi suočavanje s realnošću, koje će kad-tad nastupiti.

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *