PODRŠKA ZAHTEVIMA PROSVETNIH RADNIKA ZA SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

PODRŠKA ZAHTEVIMA PROSVETNIH RADNIKA ZA SMANJENJE

BROJA UČENIKA U ODELJENJU

 

 

Akcija progresivne Vojvodine (APV) izražava punu podršku zahtevima prosvetnih radnica i radnika za smanjenje maksimalno dozvoljenog broja učenika u jednom odeljenju. U uslovima višedecenijske devastacije osnovnog i srednjeg obrazovanja i neuspelih reformi, zahtev koji je formulisala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i više je nego opravdan.

Smanjenje broja učenika u odeljenju na 10-15 APV vidi kao jedan od nužnih preduslova za unapređenje obrazovanja. Pored toga, ostvarenje ovog zahteva omogućilo bi dodatno zapošljavanje u prosveti, kao i priliku da mladi i obrazovani ljudi ostanu u sredini u kojoj žive. Takođe, smanjenje broja učenika u odeljenjima sprečio bi trend zatvaranja odeljenja i čitavih škola, što je posebno vidljivo u manjim sredinama. Otvaranje novih radnih mesta ne sme se gledati samo kroz radna mesta vezana za manuelni rad i najprostije i slabo plaćene poslove.

Podržavajući zahteve prosvetnih radnika APV ide i korak dalje zahtevajući da Vlada Srbije subvencioniše otvaranje radnih mesta u prosveti, najmanje na način na koji to čini za radna mesta u fabrikama stranih vlasnika, koje prvenstveno služe izrabljivanju domaće radne snage i neretko su povezane sa zagađenjem životne sredine.

 

https://www.peticije.online/infousprs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *