Podrška studentima novosadskog univerziteta u borbi za demokratizaciju izbora članova studentskih predstavničkih tela

Podrška studentima novosadskog univerziteta u borbi za demokratizaciju izbora članova studentskih predstavničkih tela

Tokom poslednje, uspele, blokade izbora za studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, predstavnici neformalne studentske organizacije STAV bili su fizički napadnuti od strane predsednice studentskog parlamenta u tehničkom mandatu Ivane Macak i doktoranda Zorana Gajića, koji je na fakultetu bio prisutan u svojstvu predsednika izborne komisije. 

Pre samo par dana studentska javnost je obaveštena da će se ponovljeni izbori održati 13. juna u zgradi Rektorata Univerziteta. Ističemo da je ova odluka doneta mimo svih propisa, kao i izričitih odredbi pravilnika o izborima za studentski parlament. Studenti koji su se do sada borili da se nelegitimni proces izbora zaustavi, te ponovo vrati u demokratske okvire, danas su svoju borbu nastavili blokiranjem zgrade Rektorata, kako se izbori ne bi mogli izvesti daleko od očiju javnosti, a posebno mimo interesa samih studenata. 

APV je i ovom prilikom na strani studenata koji se bore za deblokadu svojih predstavničkih institucija, a takođe osuđuje ovakav pokušaj organizovanja izbora, koji ima očigledno za cilj samo to da ispuni formalno-pravne zahteve, a ne da pruži priliku studentima da slobodno kandiduju i izaberu svoje predstavnike.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *