Pitanja za sve nadležne u gradskoj lokalnoj samoupravi u vezi sa izgradnjom podzemne garaže u Novom Sadu

 

 

Akcija progresivne Vojvodine, povodom početka radova na izgradnji podzemne garaže u Ulici Modene i pored Banovine, postavlja sledeća pitanja gradonačelniku Novog Sada, članovima Gradskog veća, upravama Grada, Skupštini Grada Novog Sad, kao i svim javnim i javno-komunalnim preduzećima čiji je osnivač Grad Novi Sad, a koja su uključena, direktno ili indirektno u izgradnju. Ova pitanja nisu u interesu samo stanara u okolini, već i svih građana Novog Sada:

• Postavljena je zaštitna građevinska ograda oko Parka Banovina. Prošlo je skoro pet meseci od tada, a još uvek nisu započeti nikakvi radovi. Kada će početi radovi na ovoj podzemnoj garaži i kada se završavaju?
• Imajući u vidu da postoji izrazito visoka frekvencija saobraćaja u centru grada, zašto se planiraju radovi na dve garaže u isto vreme, na udaljenosti od 100 metara? To može dovesti do potpunog kolapsa saobraćaja.
• Imajući u vidu radove oko drveta Koprivića u Ulici Modene, registrovanog kao najstarije drvo Novog Sada i od 1978. godine zaštićenog kao spomenik prirode prve kategorije, koja institucija je zadužena i angažovana na zaštiti ovog drveta i nadzoru dok ovde budu trajali radovi?
• Trotoari oko gradilišta u Ulici Modene su, ili zatvoreni, ili suženi ispod zakonskog minimuma za trotoare. Koliko dugo će trotoari biti suženi i kada će radovi omogućiti da se prošire i olakša komunikacija ljudi?
• Da li su nadležni upoznati sa poteškoćama kretanja ljudi u invalidskim kolicima, starima i roditeljima sa dečijim kolicima po gradu, u ovom slučaju i sa onemogućenim kretanjem u javnom prostoru? Do kada se planira ovaj vid uzurpacije javnih površina, sužavanjem trotoara i premeštanjem letnjih bašti okolnih lokala na ono malo preostale slobodne površine?
• Da li su gore navedene kategorije stanovnika postale nepoželjne u Novom Sadu?
• Želimo jasno da znamo kada će se obavljati određena vrsta radova, koje su sve faze radova i njihovo trajanje.
• Da li su sprovedeni svi tenderi za nabavku opreme za zamenu i izmeštanje infrastrukture oko garaže Modena, toplovoda, telekomunikacija, kanalizacije i vodovoda? Da li će stanari i ostali korisnici komunalnih usluga ostati bez istih i da li su obavešteni o tome?

Nas neće oterati, jer mi drugi dom nemamo.

Inicijativni odbor
Akcije progresivne Vojvodine

 

2 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *