Osuđujemo neosnovana poskupljenja komunalnih usluga u Novom Sadu

Osuđujemo neosnovana poskupljenja komunalnih usluga u Novom Sadu

Novosađani su putem medija saznali da je Gradsko veće Novog Sada odobrilo nova poskupljenja komunalnih usluga, pritom im nije saopštena precizna informacija o tome koje će usluge poskupeti i za koliko, a još manje obrazloženje za takav korak. Navedeno je da će cene usluga biti više „od 8 do 17 posto”, a u praksi to može značiti da će najskuplje usluge najviše i poskupeti, što će Novosađani saznati tek kad budu videli nove račune Informatike.

Podsećamo da je Gradsko veće koje vodi Srpska napredna stranka već podiglo cene komunalnih usluga krajem 2022. godine.

Ono što najviše zabrinjava jeste to što ne postoji jasno obrazloženje za poskupljenje određenih usluga. Jedan od razloga kojim se pravdaju poskupljenja jeste “nedostatak prihoda”. Postavljamo pitanje šta tačno podrazumeva ta formulacija ako se zna da komunalna preduzeća u okviru svoje delatnosti naplaćuju usluge koje pružaju građanima? Kako je nastao „nedostatak prihoda”? Da li je u pitanju nesposobnost službi komunalnih preduzeća da naplate račune od pojedinih građana, da li je reč o nedovoljnom prilivu sredstava iz gradskog budžeta ili je u pitanju nešto treće? Komunalna preduzeća ne smeju biti profitabilna jer je to suprotno njihovom smislu postojanja i osnivanja.

Podsećamo da je Srpska napredna stranka dodatno opteretila javna komunalna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad velikim brojem zaposlenih, kao i da njima upravlja najlošije rukovodstvo u istoriji novosadskog komunalnog sektora koje postoji više od 100 godina. Katastrofalno poslovanje odražava se i na nepostojanje plana i vizije rada i razvoja komunalnih sistema. Kao primer navodimo da je Akcija progresivne Vojvodine tačno pre godinu dana najavila rast cene daljinskog grejanja. Jedan od razloga jeste nepostojanje alternativnog načina korišćenja energenata izuzev prirodnog gasa, čija cena neprekidno raste i stoga postoji velika šansa da gas kao energent uskoro prestane da se koristi. Zbog toga se postavlja pitanje kako će se ubuduće grejati Novosađani? Čelnici gradske vlasti očigledno ni tada ni danas nemaju odgovor na to. Treba se podsetiti i da se JKP Toplana Novi Sad 2016. godine odrekla tekućih i investicionih subvencija jer je poslovala uz dobiti od pet milijardi dinara. Danas to preduzeće posluje s gubicima i ponovo zahteva subvencije iz gradskog budžeta, kao što je bio slučaj 2012. i 2013. godine. To jasno pokazuje
nedostatak bilo kakve vizije razvoja rukovodstva i njegovu nesposobnost da vodi ovako kompleksan sistem.

Drugi primer je poslovanje JGSP Novi Sad. Kad je 2011. godine izgrađena punionica za gas, prva takve vrste u Srbiji, postojala je vizija javnog prevoza uz nultu emisiju štetnih gasova upotrebom komprimovanog prirodnog gasa (CNG). S dolaskom SNS na vlast u GSP se vraćaju autobusi na dizel nepoznatih proizvođača i sve manje se nabavljaju novi autobusi na CNG. Nestručno rukovodstvo nije sposobno da sagleda naučne i stručne argumente i nastavlja da donosi nove opasne odluke kupovinom deset autobusa na struju. Ta odluka predstavlja nov veliki pritisak na funkcionisanje preduzeća jer ne postoji prateća infrastruktura za ovakve autobuse kao što je: servis, punionica itd. i dovodi do novih poskupljenja. Preduzeće je, takođe, neplanski smanjilo broj zona javnog prevoza, što je dovelo do dodatnih gubitaka u prihodima. Struka se nije pitala ni za šta, i ne postoji ništa drugo sem burazerskih interesa. Akcija progresivne Vojvodine traži da se jasno kaže koji su razlozi za poskupljenja i tačnu informaciju o tome za koliko će rasti cene pojedinih usluga. Upozoravamo da će najavljena poskupljenja izazvati velik pritisak na budžet građana, koji inače žive na rubu egzistencije, izuzev onih koji su članovi i bliski saradnici Srpske napredne stranke.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *