Osuđujemo ratnohuškačke ispade tokom ceremonije otkrivanja biste Petru Velikom

Akcija progresivne Vojvodine osuđuje zloupotrebu imena i dela Petra Velikog,  vandalske i ratnohuškačke ispade u organizaciji vladajuće Srpske napredne stranke, koji su se dogodili tokom ceremonije otkrivanja biste Petru Velikom 29. juna u Sremskim Karlovcima.

 

Tokom svečanosti u pratnji visokih pokrajinskih i gradskih funkcionera Srpske napredne stranke Igora Mirovića i Miloša Vučevića pored biste Petra Velikog paradirale su osobe u majicama s velikim slovom Z (znakom podrške Putinovoj agresiji na Rusiju) i drugim sličnim obeležjima nezamislivim za javno prikazivanje u bilo kojoj evropskoj zemlji izuzev Belorusije i Srbije. Upozoravamo najpre da je javna podrška ovom osvajačkom ratu neprimerena i pogrešna, a može biti protumačena i kao provokacija evropskih država i naroda koji očekuju da naša država makar jasnije osudi Putinove zločine i nedela, a ne da ih javno promoviše na ovaj način.

 

Druga vrsta zloupotrebe odnosi se na dovođenje ličnosti Petra Velikog, velikog reformatora i vladara koji je posvetio svoj život tome da modernizuje Rusiju i približi je Evropi, u vezu sa sadašnjim vladarem – Vladimirom Putinom – koji čini upravo suprotno. Petar Veliki zaslužuje bistu u Sremskim Karlovcima i zbog svog doprinosa razvoju pismenosti, kulture i obrazovanja, te verskih sloboda srpskog naroda u Vojvodini. On predstavlja primer srpsko-ruskih kulturnih veza koje postoje i treba ih negovati, ali ovakvi nedolični ispadi čine da civilizacijska ostvarenja ostaju po strani i da Srbija opet bude upamćena kao mesto gde se veličaju zločini i despotizam. Osobe koje stoje iza tog čina pokazuju da ne poznaju istoriju, a umesto nacionalnog ponosa mogu da donesu samo sramotu.

 

Zahtevamo stoga da se Srpska napredna stranka izvini zbog ovog skandala u kom su učestvovali i njeni funkcioneri i najviši predstavnici Novog Sada i Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *